Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sabina-mlakar Njena.si

Bitka Sabine Mlakar: Rak se je razširil po vsem ...

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice

19. čebelarski praznik in 5. praznovanje svetovnega dneva čebel

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2022 13:35

Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarsko društvo Straža - Dolenjske Toplice, Občina Dolenjske Toplice in Občina Straža organizirajo 21. maja v Dolenjskih Toplicah 19. čebelarski praznik in obeležitev 5. svetovnega dneva čebel.

Dogodek se bo pričel s sprejemom gostov ob 10č. uri v Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice. Ob 11. uri bo sledila prireditev in po prireditvi ogled kulturnih znamenitosti. na prireditvi pričakujejo 60 društev iz vse Slovenije, kar pomeni okoli tisoč čebelarjev in gostov iz vse Slovenije in tujine.

S čebelarskim praznikomse tradicionalno spominjajo rojstnega dne velikega slovenskega čebelarja Antona Janše, rojenega 20. maja 1734 v Breznici na Gorenjskem. Slovenski čebelarji že od leta 2003 na ta dan praznujejo sloj čebelarski praznik. Janša, ki se je rodil pred 281 leti je bil prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu.

Poleg čebelarskega praznika Slovenija in z njo ves svet 20. maja obeležuje svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacija združenih narodov razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo.

Z dogodkom bodo obeležili dvojno praznovanje. Dogodka se bodo poleg članov čebelarskih društev udeležili tudi drugi domači in tuji gostje.

Osrednji gostje dogodka bodo predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Predsednik ČD Straža-Dolenjske Toplice, župan Občine Straža Dušan Krštinc, župan Občine Dolenjske Toplice Franci Vovk, Lucas Aleandro Garibaldi, kot prejemnik najvišje državne nagrade Zlata čebela, mag. Dejan Židan, kot vodja projekta svetovnega dneva čebel, peter Kozmus - predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in aktualna Medena kraljica.

Program bo obogaten s kulturnim programom, ki se bo pričel s prihodom praporščakov čebelarskih društev, igrala bo Veteranska godba Straža, Pevsko inštrumentalna glasbena skupine Glasbene šole Lipičnik in Glasbene šole Trebnje ter Miha Pavlin. Veteranska godba Straža bo premierno zaigrala Slakovo skladbo Čebelar v priredbi Toneta Kralja. Na sami prireditvi bodo podeljena tudi priznanja vzrejevalcem matic, predan pa bo tudi prehodni prapor organizatorji naslednjega, 20. srečanja čebelarjev, to je Čebelarskemu društvu Henrika Peternela Celje in sicer predsedniku Gorazdu Gradišniku. Prapor bo predal predsednik Čebelarskega društva Straža-Dolenjske Toplice Anton Andrejčič.

Čebelarji in gostje si bodo lahko poleg osrednje prireditve ogledali tudi tržnico lokalnih ponudnikov, razstavo slik postavljenih čebelarskih panjev po vsem svetu, 3-D kranjico - čebelo velikanko, Čebelarstvo Kapš, destilarno in čokoladnico Berryshka, Hudičev turn, Depo starodobnikov, Muzej Kočevarjev staroselcev, Bazo 20 in čebelarski dom v Podstenicah.