franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

20-let Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.09.2015 09:03

Slavnostna akademija ob 20-letnici Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto, bo danes ob 19.00 uri v prostorih centra. Dogodek bosta med drugim popestrila vidna novomeška umetnika: Marijan Dović z glasbo in Branko Jordan z igro, je v pogovoru za Radio Krka povedala direktorica centra Vesna Dular.

Kulturni center Janeza Trdine letos obeležuje 20 let, odkar deluje na Novem trgu 5 v Novem mestu. Leta 1995 so namreč nekdanji dom JNA predali pravnemu nasledniku Doma kulture, ki je še nekaj let deloval na dveh lokacijah (Dom kulture in Kulturni center Janeza Trdine). V teh 20 letih je prag kulturnega centra prestopilo na tisoče ljubiteljev kulture, od najmlajših, ki čare umetnosti začno spoznavati že v vrtčevskih letih, do njihovih najzvestejših sopotnikov, ki so njihovo ogledalo že več desetletij. Za njimi  je na tisoče ur kakovostnega programa, ki sega v vse veje umetnosti, od modernih plesnih predstav do koncertov klasične glasbe, vmes pa seveda nešteto gledaliških predstav tujih in domačih umetniških hiš, koncertov, baletnih in plesnih predstav, filmskih projekcij …

Slavnostna govornika na nocojšnji prireditvi bosta državni sekretar z ministrstva za kulturo Anton Peršak in novomeški župan Gregor Macedoni, na akademiji pa bodo tudi prvič v zgodovini podelili plakete tistim, za katere menijo, da so odločilno pripomogli k uspehu in ugledu Kulturnega centra Janeza Trdine.
Sledil bo kulturni del akademije, ki jo je osmislil Branko Jordan, osnovana pa je na glasbo Marijana Dovića Gorjanske bajke.

DOBITNIKI PLAKET OB 20-LETNICI KC JANEZA TRDINE

Saša Šepec,
organizatorka in koordinatorka kulturnega programa, je v Kulturnem centru Janeza Trdine najzaslužnejša za stalen programski razvoj hiše, ki je plod nenehnega učenja, znanja, modrosti, potrpežljivosti in občutka za kulturo in okolje hkrati. Njen izjemen prispevek je tudi razvoj programa kulturne vzgoje, ki se kaže v skoraj 20 000 mladih obiskovalcih na leto. S stalnim in poglobljenim strokovnim povezovanjem kulturnega centra z vzgojno izobraževalnimi ustanovami je Kulturni center Janeza Trdine postal osrednji generator kulturne vzgoje na celotnem JV delu Slovenije, ki skrbi za izjemno bogat in neprekinjen stik mladih z raznovrstnimi vejami umetnosti od rosnih let pa vse do vstopa v odraslost.

Tehnična ekipa Kulturnega centra Janeza Trdine
,
ki jo sestavljajo Tomaž Tomašič, Jože Krašovec in Primož Cigoj, v Kulturnem centru pomeni neprecenljivo moč, ki s svojim bogatim tehničnim znanjem, številnimi idejami in izkušnjami ter spretnostmi in veščinami omogoča, da je vsak dogodek, ne glede na to, ali gre za koncert, gledališko predstavo ali prireditev ljubiteljskih društev, vrhunska produkcija. Vsega spoštovanja so vredne njihove neštete izboljšave in inovacije. Marsikdaj so se njihove zamisli opredmetile v danes nepogrešljivih odrskih in scenskih rekvizitih ter obnovljeni ali prenovljeni opremi, ki bi dotrajana sicer sodila na odpad. Pomemben prispevek so domiselne izboljšave, ki lajšajo najtežje delovne pogoje in omogočajo zdravju prijaznejše delo. Vsi ti prispevki, ki jih nenehno ustvarjajo s svojimi predlogi, za zavod pomenijo tudi znatne finančne prihranke.


Kulturno društvo Pihalni orkester Krka

je edini neprofesionalni orkester, ki s Kulturnim centrom Janeza Trdine in prej tudi z Domom kulture neprenehoma sodeluje že celih 22 let. Razprodane vstopnice tradicionalnega prednovoletnega koncerta pričajo, da je vrhunska kakovost orkestra nepogrešljiva stalnica prednovoletnih dni v Novem mestu. Sodelovanje z orkestrom, ki je prejel številna visoka priznanja in nagrade na tekmovanjih doma in v tujini, pomembno bogati glasbeni program Kulturnega Centra, saj je preraslo celo v izjemne samostojne produkcije posameznih članov orkestra, ki so prava paša za uho in oko, saj na svojstven način promovirajo orkestralno glasbo, glasbo manjših zasedb in posamezne glasbene instrumente. Na izviren način glasbo povezujejo tudi z drugimi umetniškimi izrazi. Tudi himna Kulturnega centra Janeza Trdine, posneta v tej dvorani, je avtorsko delo člana orkestra Boruta Turka.

Televizija Novo mesto

je tisti medij, ki praktično vse dogodke, ki potekajo v Kulturnem centru Janeza Trdine, redno predstavlja najširši javnosti in v vsak dom prinaša kulturne utrinke iz bogate ponudbe dogodkov pri nas. Dogodke predstavi več kot gole novinarske prispevke, saj novinarji in snemalci vedno pokukajo tudi v zaodrje ter prispevke obogatijo s pogovori z umetniki, ustvarjalci in ne nazadnje tudi z gledalci. Zaposleni Vašega kanala so očitno zavezani h kulturi in redno skrbijo, da je kultura vsakomur med nami stalna življenjska sopotnica.

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto
je tradicionalna vsakoletna pokroviteljica glasbeno obarvanega programa Kulturnega Centra Janeza Trdine. Njen prispevek ni le v finančni podpori našega umetniškega programa, temveč tudi v podpori skoraj vsakega dogodka, ki ga prirejajo ljubiteljski ali dobrodelni organizatorji pri nas. Brez njihovega pokroviteljstva bi šole, društva ali posamezne interesne skupine v kulturnem centru teže prirejale glasbene, gledališke, jubilejne ali dobrodelne dogodke. Tudi prenova najvitalnejših sistemov, ki so nujno potrebni za delovanje prireditvenih prostorov v Kulturnem centru Janeza Trdine, je bila mogoča le s strokovno pomočjo, ki jo je ponudila Krka, d. d.

Jelka in Stane Pezdič
sta v našem kulturnem centru v vseh letih njegovega delovanja najpogostejša obiskovalca. Skoraj da ni dogodka, ki bi ga zamudila, razen če sta, radovedna in radoživa, kot sta, tisti večer uživala v kulturnem dogodku kje drugod v Novem mestu ali celo na drugem koncu sveta. Nemogoče je spregledati tolikšno ljubezen do kulture in predanosti umetnosti, ki ju premoreta Jelka in Stane Pezdič. In neprecenljivo je, da vso to ljubezen, lahko bi rekli celo strast, tolikokrat podelita z nami. Takšni obiskovalci so neprecenljivo, zavidanja vredno bogastvo in nam ga vsaka hiša kulture lahko upravičeno zavida.

Pogovor z direktorico Vesno Dular