hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

Velenjska letalnica: ravno prav visoka, da imašcmok v grlu, a polet je enkratna izkušnja Odkrito.si

LETIJO, LETIJO ... POČITNICE!

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Novo mesto

30 let partnerstva Novega mesta z Langenhagnom

Piše: U.K.

Čas objave:
05.04.2018 14:59

Letos mineva 30 let od podpisa sporazuma o partnerstvu med Mestno občino Novo mesto in nemškim mestom Langenhagen, ki sta ga 28. 10. 1988 v Novem mestu podpisala tedanja županja Langenhagna Waltraud Krückeberg in predsednik Skupščine Občine Novo mesto Franci Šali.

Obletnico partnerstva bodo skupaj s predstavniki Langenhagna obeležili s slovesnostjo na predvečer občinskega praznika jutri, ob 20. uri v atriju Knjižnici Mirana Jarca ter se na ta način nemškim partnerjem zahvalili za dolgoletno odlično sodelovanje in za slovesno obeleženje 25. obletnice partnerstva, ki so ga novembra 2013 pripravili v Langenhagnu.

Župan Mestne občine Gregor Macedoni in župan Langenhagna Mirko Heuer bosta ob tej priložnosti podpisala sporazum o okrepljenem sodelovanju na področju turizma. Langenhagnen je namreč podprl pobudo Mestne občine Novo mesto o vzajemni turistični promociji in želi svojim občanom po vseh svojih razpoložljivih kanalih Novo mesto predstaviti kot privlačno turistično destinacijo. Langenhagen je tudi partner pri projektu »Twinning turizem«, ki ga je Mestna občina Novo mesto skupaj s svojimi drugimi partnerskimi mesti prijavila na razpis v okviru programa EU »Evropa za državljane« in katerega cilj je prek posebih ponudb spodbuditi turistične obiske prebivalcev partnerskih mest.

V sklopu prireditve bosta ravnateljica OŠ Otočec Mateja Rožman in direktor Robert- Koch-Realschule Thomas Kelber podpisala tudi sporazum o sodelovanju med šolama, ki sicer poteka že več mesecev. Že junija bodo učenci iz OŠ Otočec odpotovali na izmenjavo v Langenhagen, otroci iz Robert-Koch-Realschule pa jim bodo septembra obisk vrnili.Župana obeh mest bosta odkrila tudi novo spominsko obeležje Združene Rastoče knjige pobratenih mest Novega mesta v Parku Rastoče knjige ob knjižnici. V okviru kulturnega programa bosta na prireditvi nastopila orkestra harmonik iz Langenhagna in Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

Tridesetletno partnerstvo z Langenhagnom odlikuje bogata tradicija izmenjav na športnem, kulturnem, mladinskem, socialnem in drugih področjih, pri katerih so sodelovali številni občani obeh mest, ki so stkali tudi prijateljske vezi. V soboto, 7. aprila 2018, ob 11. uri bo v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja potekala prireditev v spomin na pokojne soustvarjalce partnerstva med Novim mestom in Langenhagnom.

Langengahen je mlado mesto z 52.000 prebivalci, ki leži dobrih 8 km od središča Hannovra, prestolnice zvezne dežele Spodnja Saška na severozahodu Nemčije in je od Novega mesta oddaljen dobrih 11 ur vožnje z avtom. Osrednji pečat mestu daje mednarodno letališče Hannover-Langenhagen, ki se nahaja v samem mestu in velja za najmodernejše in najučinkovitejše letališče v severni Nemčiji. Spodnjo Saško številni obiskovalci obiščejo zaradi Hannoverskega sejma, ki je eden od vodilnih svetovnih sejmov na področju industrijske tehnologije. Kljub močno razvitemu gospodarstvu in živahnemu mestnemu središču Langenhagen ohranja značaj zelenega mesta in tesno povezane skupnosti.