franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

4. junij - slovenski dan krvodajalcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.06.2016 16:02

4. junija praznujemo Dan slovenskih krvodajalcev, kot spomin na dan leta 1945, ko so v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe oz. krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva v Sloveniji.

V več kot šest desetletjih se je izoblikovalo slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino.

V počastitev praznika krvodajalcev je župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, v petek, 3. junija, v gostišču na Loki, simbolično sprejel deset krvodajalk in deset krvodajalcev in se jim zahvalil za humanost. Darovalcem krvi sta se v nagovoru zahvalili tudi predsednica Območnega združenja RK Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar in predstavnica Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto Silva Kotar.

Iskrena hvala vsem, ki po svojih najboljših močeh podpirate to najmnožičnejšo solidarnostno akcijo, posebej pa krvodajalcem in čestitke ob njihovem prazniku.