stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Sevnica

5. festival modre frankinje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 06:34

V Sevnici se danes začenja dvodnevni 5. mednarodni festival modre frankinje, na katerem se bo predstavilo 13 najboljših slovenskih pridelovalcev te avtohtone vinske vrste. Prireditelji, ki pričakujejo več sto obiskovalcev, bodo pripravili tudi izbrane jedi po enotni ceni. Festivalske prireditve bodo v glavnini potekale v sevniškem grajskem parku.

(Foto: Tanja Žibert)

Po podatkih prirediteljev iz sevniškega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti se festival danes začenja s kulinaričnim večerom Lokalno je modro. S pokušino in predstavitvami različnih vzorcev tega vina, ki bo potekala med 15. in 22. uro, pa ga bodo v soboto popoldne tudi uradno odprli.

V okviru festivala v soboto pripravljajo še predstavitve lokalnih rokodelcev in posavske turistične ponudbe, razstavo modrih frankinj ter nagradno degustacijo, ogled sevniškega gradu, razglasitev izidov ocenjevanja s podelitvijo nagrad najboljšim sodelujočim vinarjem in večer slovenskih popevk, so še sporočili iz Sevnice.

Kot so poudarili na nedavni novinarski konferenci, bi radi, da bi Posavje zaslovelo po modri frankinji, ki ima po njihovem mnenju vse možnosti postati svetovno znano vino. Hkrati bi radi to vinsko vrsto uveljavili kot turistični izdelek z vso ponudbo, povezano z njim.


Modra frankinja je sicer v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah, v Podravju in Posavju, oz. v petih vinorodnih okoliših - štajerskem, prekmurskem, bizeljsko-sremiškem, dolenjskem in belokranjskem.

Iz omenjene sorte pridelujejo visokokakovostno vino. Tega odlikuje tudi velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto, ki varuje srce. Zmerno uživanje modre frankinje naj bi preprečevalo tudi rakava obolenja.

Modra frankinja je tudi sestavni del cvička, metliške črnine in rdečega bizeljčana. Kot samostojno vino z izjemnim razvojnim potencialom pa je v veliki meri še neizkoriščena, je še zapisano na spletni strani prirediteljev sevniškega festivala.

Pogovor z Rokom Petančičem iz KŠTM Sevnica