polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Novice Krško

50 ton posavskih odpadkov dnevno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 12:27

Na lokaciji obstoječega Zbirnega centra v Spodnjem Starem Gradu že mesec in pol deluje nov sodoben objekt za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov.

Po mesecu in pol od kar deluje nov, sodoben objekt za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov na lokaciji obstoječega Zbirnega centra v Spodnjem Starem Gradu je župan občine Krško Miran Stanko danes na ogled delovanja linije in predstavitev sistema gospodarjenja z odpadki povabil predstavnike dolenjskih občin in komunalnega podjetja s tega območja.

Gostje so si pogledali sortirno linijo, ki omogoča avtomatsko sortiranje mešanih komunalnih odpadkov. Kot je pojasnil direktor sektorja komunale v družbi Kostak, Jože Leskovar trenutno soritrajo odpadke iz celotnega Posavja, dnevno jih pripeljejo kar 50 ton. Sortirna linija dosega zelo dobre rezultate, saj kar polovico vseh odpadkov, ki prihajajo na sortirno linijo izločijo in ustrezno procesirajo ter oddajo predelovalcem teh materialov, da izdelajo končni proizvod.

Koncept gospodarjenja z odpadki v občini Krško torej deluje v prid preprečevanja nastajanja odpadkov in daje prednost ponovni uporabi ter recikliranju.

Današnje srečanje je bilo namenjeno vpogledu in predstavitvi kako se odpadki predelajo v koristne surovine. Linija po mesecu in pol zelo dobro obratuje. V tem času ni bilo nobenega zastoja, obdelali so ves odpadke, ki so jih pripeljali in trenutno dosegajo kapaciteto 12 ton na uro, kar je ob okoljevarstveno dovoljenju, ki omogoča obdelavo 15.000 ton na leto optimalna količina obdelanih odpadkov. Sortirna linija vključuje vse v Evropi poznane postopke: ročno, avtomatsko in balistično sortiranje ter sortiranje na rotacijskem situ.


Občina Krško na obstoječi lokaciji zbirnega centra sledi cilju, da se večina odpadkov obdela na njenem območju; na regijsko odlagališče CeROD pa se odvaža le tisti preostanek, ki je namenjen trajnemu odlaganju; s čimer naj bi samo zavoljo manj pogostih prevozov prihranili okoli 50.000 evrov letno. Po trenutni oceni se bo količina sedaj odloženih odpadkov zmanjšala na tretjino. Investicija, ki so si jo ogledali gostje, bo zagotovila ugodnejšo ceno predelave odpadkov, kot jo imajo primerljivi centri v Sloveniji

Gostje so se seznanili tudi z bodočimi načrti, saj bo Center za ravnanje z odpadki Občina Krško v naslednjem letu nadgradila še z zaprtim objektom za biološko obdelavo odpadkov, kar se bo ugodno odrazilo tudi v zmanjšanem vplivu na okolje. Na ta način bo center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, poleg centra v Celju, tehnološko in ekološko najučinkovitejši center v Sloveniji, so še zapisali v sporočilu za javnost.


Župan Miran Stanko o obisku