stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

50 ton posavskih odpadkov dnevno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 12:27

Na lokaciji obstoječega Zbirnega centra v Spodnjem Starem Gradu že mesec in pol deluje nov sodoben objekt za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov.

Po mesecu in pol od kar deluje nov, sodoben objekt za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov na lokaciji obstoječega Zbirnega centra v Spodnjem Starem Gradu je župan občine Krško Miran Stanko danes na ogled delovanja linije in predstavitev sistema gospodarjenja z odpadki povabil predstavnike dolenjskih občin in komunalnega podjetja s tega območja.

Gostje so si pogledali sortirno linijo, ki omogoča avtomatsko sortiranje mešanih komunalnih odpadkov. Kot je pojasnil direktor sektorja komunale v družbi Kostak, Jože Leskovar trenutno soritrajo odpadke iz celotnega Posavja, dnevno jih pripeljejo kar 50 ton. Sortirna linija dosega zelo dobre rezultate, saj kar polovico vseh odpadkov, ki prihajajo na sortirno linijo izločijo in ustrezno procesirajo ter oddajo predelovalcem teh materialov, da izdelajo končni proizvod.

Koncept gospodarjenja z odpadki v občini Krško torej deluje v prid preprečevanja nastajanja odpadkov in daje prednost ponovni uporabi ter recikliranju.

Današnje srečanje je bilo namenjeno vpogledu in predstavitvi kako se odpadki predelajo v koristne surovine. Linija po mesecu in pol zelo dobro obratuje. V tem času ni bilo nobenega zastoja, obdelali so ves odpadke, ki so jih pripeljali in trenutno dosegajo kapaciteto 12 ton na uro, kar je ob okoljevarstveno dovoljenju, ki omogoča obdelavo 15.000 ton na leto optimalna količina obdelanih odpadkov. Sortirna linija vključuje vse v Evropi poznane postopke: ročno, avtomatsko in balistično sortiranje ter sortiranje na rotacijskem situ.


Občina Krško na obstoječi lokaciji zbirnega centra sledi cilju, da se večina odpadkov obdela na njenem območju; na regijsko odlagališče CeROD pa se odvaža le tisti preostanek, ki je namenjen trajnemu odlaganju; s čimer naj bi samo zavoljo manj pogostih prevozov prihranili okoli 50.000 evrov letno. Po trenutni oceni se bo količina sedaj odloženih odpadkov zmanjšala na tretjino. Investicija, ki so si jo ogledali gostje, bo zagotovila ugodnejšo ceno predelave odpadkov, kot jo imajo primerljivi centri v Sloveniji

Gostje so se seznanili tudi z bodočimi načrti, saj bo Center za ravnanje z odpadki Občina Krško v naslednjem letu nadgradila še z zaprtim objektom za biološko obdelavo odpadkov, kar se bo ugodno odrazilo tudi v zmanjšanem vplivu na okolje. Na ta način bo center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, poleg centra v Celju, tehnološko in ekološko najučinkovitejši center v Sloveniji, so še zapisali v sporočilu za javnost.


Župan Miran Stanko o obisku