humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

raz20 009 Reporter.si

Kdo ureja okolico vile Zmaga Jelinčiča v ...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

Vlado Kreslin Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

ZvezdePlesejo_skupinska_pokoncna2 (1) Odkrito.si

Zvezde plešejo - To se jim dogaja sedaj!

trenerka Njena.si

Nataši Gorenc umrl oče, strah jo je za mamo

Novice Brežice/Mokrice

Zakonski predlog za lažje dokončanje verige HE na spodnji Savi

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2020 20:47

Skupina 51 poslancev s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem (SMC), je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save. Cilj predlagateljev je z odpravo nekaterih zakonskih anomalij omogočiti lažje in hitrejše dokončanje verige hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi.

Pod zakonski predlog so se podpisali poslanci SMC, SDS, SAB, DeSUS in SNS ter poslanca Matjaž Han iz SD in Blaž Pavlin iz NSi.

Predlagatelji so se za novelo po eni strani odločili, da bi odpravili anomalije, ki so po njihovem prepričanju posledica nedorečenosti gradbenega zakona in praktično onemogočajo gradnjo tako kompleksnih energetskih in infrastrukturnih objektov, kot so HE na spodnji Savi.

Predlagatelji pojasnjujejo, da so v zadnjih letih uveljavljene spremembe gradbene zakonodaje z uvedbo integralnega postopka povzročile, da mora investitor zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja priložiti dokazila o pravici graditi na vseh nepremičninah, ki so predmet presoje gradbenega dovoljenja, še preden se ugotovi sprejemljivost vpliva gradnje na okolje.

Takšna zahteva je po njihovem prepričanju nelogična in neracionalna, saj to pomeni, da mora investitor v primeru velikega projekta, kot je gradnja HE s pripadajočimi objekti, kjer gre za več tisoč parcel, odkupiti zemljišča ali pridobiti ustrezne stvarne pravice, še preden se sprejme odločitev, ali se bo investicija sploh lahko izvedla.

Tak zakonski pogoj je tako praktično nemogoče izpolniti, poleg tega pa se lahko v fazi ugotavljanja sprejemljivosti gradnje na okolje spremeni tudi obseg posega, zato ni mogoče v naprej imeti dokazila o razpolaganju z vsemi zemljišči.

Po predlogu novele, da lahko pristojni organ obravnavo zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja oz. presojo vplivov na okolje začne brez predložitve lastninske ali druge stvarne pravice na nepremičninah, pod pogojem, da investitor dokazilo o pravici graditi na nepremičninah predloži do izdaje gradbenega dovoljenja.

Poleg tega pa želijo predlagatelji odpraviti tudi anomalijo, ki je po njihovem posledica večkratnega spreminjanja leta 2011 sprejetega zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save in uvedbe novih izrazov, ter zakon uskladiti s koncesijsko pogodbo med državo in koncesionarjem, družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) iz skupine Gen energija. Poleg HESS so v gradnjo verige vpleteni še družba Infra, ki je zadolžena za gradnjo vodne infrastrukture, in Eles, ki je zadolžen za navezavo na omrežje.

S tem naj bi nedvoumno omogočili tudi gradnjo sončnih elektrarn ob energetskih objektih, kar po mnenju predlagateljev pomembno izboljšuje in optimizira delovanje obstoječih HE in še zadnje načrtovane elektrarne iz verige, HE Mokrice.

V verigi HE na spodnji Savi je ostala še HE Mokrice, a je upravno sodišče lani po pritožbi Društva za preučevanje rib Slovenije okoljevarstveno soglasje za gradnjo hidroelektrarne Mokrice vrnilo v postopek in dodelavo, zaradi česar se je začetek gradnje zamaknil za okoli leto dni. V najboljšem primeru naj bi dela stekla v drugi polovici tega leta.

HE Mokrice je po navedbah investitorja in energetskih strokovnjakov ključna, ker omogoča optimalno delovanje celotne verige, hkrati pa pomeni tudi dokončanje protipoplavne zaščite na Brežiškem.