volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

800 let Dolenjskih Toplic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.07.2015 06:28

V kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah bo danes slavnostna seja občinskega sveta in koncert ob 800-letnici prve omembe kraja. Ob tej priložnosti bodo podelili najvišje občinsko odličje, slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Prva omemba Dolenjskih Toplic sega v leto 1215, ko je Henrik IV., mejni grof Istrski, podelil del svojega imetja cistercijanski opatiji Stična. Kraj se imenuje po izviru termalnih vrelcev, zaznamovanih že v pradavnini, o čemer pričajo arheološka izkopavanja v bližini kraja. Danes so Dolenjske Toplice prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma v osrčju naravne in kulturne dediščine.

S slovesnostjo ob občinskem prazniku se bo ujemal tudi koncert stare glasbe v sklopu tradicionalnega festivala Seviqc Brežice. Nastopil bo avstrijski ansambel Concillium musicum Wien. Na sporedu bo glasba habsburškega dvora kot del cesarske glasbene zgodovine z Dunaja. Habsburški cesarji so kot meceni umetnikov in skladateljev obogatili evropsko kulturo. Poleg Johanna Josepha Fuxa in Georga Christopha Wagenseila, ki je bil tudi učitelj klavirja Marije Terezije, bo mogoče slišati še skladbe kronanih glav. Cesarja Leopold I. in Jožef I. sta se namreč proslavila tudi kot dobra skladatelja.

Župan Jože Muhič