Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij Necenzurirano

Draga mati in foter, pustita me v šolo! #kolumna

1_saša einsiedler Njena.si

Saša Einsiedler: bila sem prepričana, da me bo ...

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Novice Novo mesto

Ameriško veleposlaništvo novomeškemu domu starejših podarilo prenosno razkuževalno napravo

Piše: STA

Čas objave:
06.05.2021 13:01

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je Domu starejših občanov Novo mesto danes podarilo približno 40.000 evrov vredno prenosno razkuževalno napravo oz. ultravijolični stolp. S to donacijo želijo sodelovati pri omejevanju epidemije covida-19 v Sloveniji, je ob predaji dejala predstavnica ameriškega veleposlaništva Susan K. Falatko.

Direktorica Doma starejših občanov Novo mesto Milena Dular je ob predaji donacije povedala, da so podarjene naprave veseli in da jim bo pomagala pri razkuževanju prostorov. Za razkuževanje bodo zdaj porabili manj kemikalij in časa, bivanje v domu pa bo varnejše tako za stanovalce kot zaposlene. Gre sicer za dragoceno darilo, saj sami denarja za nakup take naprave ne zmorejo.

Kot je dodala, v domu sicer nimajo okužb z novim koronavirusom, zadnjo pa so med varovanci zabeležili v začetku januarja.

Predaje omenjene naprave se je udeležila tudi državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je dejala, da so ameriškemu veleposlaništvu hvaležni ne samo za današnjo donacijo, temveč tudi za gesto, ki dokazuje, "da smo si v teh težkih in ranljivih časih sposobni medsebojno pomagati".

Opozorila je tudi, da je redno razkuževanje prostorov, še posebej v domovih za starejše, posebnega pomena za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Prepričana je tudi, da bo ta naprava v marsičem pomagala in olajšala delo zaposlenim."Vse tovrstne donacije so odraz človeške solidarnosti, ki je v današnjih časih še kako pomembna," je poudarila Ribičeva in še navedla, da imajo po podatkih ministrstva za delo tovrstne naprave štirje domovi starejših v državi.

Po podatkih Susan K. Falatko so ZDA Sloveniji v boju proti pandemiji do zdaj podarile za skupaj 710.000 ameriških dolarjev pomoči in opreme.

Med drugim so podarili deset ultravijoličnih stolpov za učinkovitejše razkuževanje bolnišnic, urgentnih centrov in domov za starejše, več tisoč zaščitnih mask, parov zaščitnih rokavic in druge opreme za zaščito zdravnikov ter medicinskega osebja. Podarili so tudi napravo za testiranje okuženosti z novim koronavirusom in 20 modularnih zabojnikov, ki se lahko uporabijo za različne namene. Prejemniki omenjene pomoči so bili ministrstvo za obrambo, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je še navedla K. Falatkova.

Novomeškemu domu podarjeni UVC stolp za razkuževanje prostorov je razvilo podjetje UVC Solutions iz Celja.