očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

cepljenje, ascot, berkshire Svet24.si

Dva dodatna dneva dopusta za cepljene

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

smrt Dobra karma

Umrli se vračajo v naše sanje, da nam prinesejo ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Novice Novo mesto

Ameriško veleposlaništvo novomeškemu domu starejših podarilo prenosno razkuževalno napravo

Piše: STA

Čas objave:
06.05.2021 13:01

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je Domu starejših občanov Novo mesto danes podarilo približno 40.000 evrov vredno prenosno razkuževalno napravo oz. ultravijolični stolp. S to donacijo želijo sodelovati pri omejevanju epidemije covida-19 v Sloveniji, je ob predaji dejala predstavnica ameriškega veleposlaništva Susan K. Falatko.

Direktorica Doma starejših občanov Novo mesto Milena Dular je ob predaji donacije povedala, da so podarjene naprave veseli in da jim bo pomagala pri razkuževanju prostorov. Za razkuževanje bodo zdaj porabili manj kemikalij in časa, bivanje v domu pa bo varnejše tako za stanovalce kot zaposlene. Gre sicer za dragoceno darilo, saj sami denarja za nakup take naprave ne zmorejo.

Kot je dodala, v domu sicer nimajo okužb z novim koronavirusom, zadnjo pa so med varovanci zabeležili v začetku januarja.

Predaje omenjene naprave se je udeležila tudi državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je dejala, da so ameriškemu veleposlaništvu hvaležni ne samo za današnjo donacijo, temveč tudi za gesto, ki dokazuje, "da smo si v teh težkih in ranljivih časih sposobni medsebojno pomagati".

Opozorila je tudi, da je redno razkuževanje prostorov, še posebej v domovih za starejše, posebnega pomena za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Prepričana je tudi, da bo ta naprava v marsičem pomagala in olajšala delo zaposlenim."Vse tovrstne donacije so odraz človeške solidarnosti, ki je v današnjih časih še kako pomembna," je poudarila Ribičeva in še navedla, da imajo po podatkih ministrstva za delo tovrstne naprave štirje domovi starejših v državi.

Po podatkih Susan K. Falatko so ZDA Sloveniji v boju proti pandemiji do zdaj podarile za skupaj 710.000 ameriških dolarjev pomoči in opreme.

Med drugim so podarili deset ultravijoličnih stolpov za učinkovitejše razkuževanje bolnišnic, urgentnih centrov in domov za starejše, več tisoč zaščitnih mask, parov zaščitnih rokavic in druge opreme za zaščito zdravnikov ter medicinskega osebja. Podarili so tudi napravo za testiranje okuženosti z novim koronavirusom in 20 modularnih zabojnikov, ki se lahko uporabijo za različne namene. Prejemniki omenjene pomoči so bili ministrstvo za obrambo, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je še navedla K. Falatkova.

Novomeškemu domu podarjeni UVC stolp za razkuževanje prostorov je razvilo podjetje UVC Solutions iz Celja.