nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Audio: Jutri "Maraton radarjev" - kje bodo merili?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.07.2016 12:19

Policisti na Dolenjskem, Beli krajini in Posavju bodo jutri izvedli preventivno akcijo "Hitrost – maraton merjenja hitrosti".

Policisti bodo nadzirali hitrost vožnje s tehničnimi sredstvi, tudi s stacionarnimi merilniki, ki jih je največ na avtocestah. Nadzor hitrosti bodo opravljali tudi s pomočjo tahografov, nameščenih v tovornih vozilih in avtobusih.

Letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 12 oseb (v enakem obdobju lani le ena oseba!).

V štirih primerih je bil vzrok prometne nesreče neprilagojena hitrost. Pri tem vzroku ne govorimo le o bistvenih prekoračitvah hitrosti, ampak tudi o neprilagojeni hitrosti glede na razmere na cestah (mokro, spolzko vozišče) in neprilagojene hitrosti glede na sposobnosti voznika za vožnjo, sporočajo iz Policijske uprave Novo mesto. 

Pri vzrokih sledi nepravilna stran in smer vožnje (v treh primerih), izsiljevanje prednosti (v dveh primerih), po en primer pa nepravilen premik z vozilom, nepravilno ravnanje pešca in nedovoljen prevoz potnika na kmetijskem traktorju. Dejstvo je, da kar dva voznika osebnih avtomobilov, ki sta umrla v prometnih nesrečah, nista bila pripeta z varnostnim pasom. Motorist, ki je zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad motorjem, padel in zaradi hudih poškodb umrl, pa med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade.

Policisti bodo nadaljevali s poostrenim nadzorom prometa in dosledno ukrepali zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov. Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k odgovornemu ravnanju.

Policisti pozivajo: "Če bomo skupaj dosegli, da nihče ne bo vozil pijan, da bodo vsi upoštevali omejitve hitrosti, ki niso same sebi namen, da se bodo vozniki in potniki med vožnjo pripeli z varnostnim pasom zaradi svoje varnosti in ne zaradi policistov in upoštevali ostale cestnoprometne predpise, smo prepričani, da na naših cestah ne bo več hudih prometnih nesreč in smrtnih žrtev. To pa je tudi eden naših ključnih ciljev."

Tiskovni predstavnik PU Novo mesto Robert Perc o akciji