samanta-kegl Svet24.si

24-letno Samanto starša vsak dan nosita po ...

025mv Gotar Dobra karma

»Podrla sva tabu starejša ženska – mlajši moški«

hocevar4 Svet24.si

33 let že dela z otroki s posebnimi potrebami

tenk Svet24.si

Največja težava slovenske vojske: zgrešeni ...

ženska Dobra karma

Povezava: zdravljenje in pojmovanje skritega jaza

Anja Baš Njena.si

Slovensko pevko kritizirali, ker kaže ...

silvija pokrajac Njena.si

Silvia po lepotnem posegu: 'Brez tega sem grda!'

Novice Kočevje

AVDIO&FOTO: Kočevska Yaskawa do zemljišča za širjenje dejavnosti

Piše: STA

Čas objave:
09.12.2019 14:31

Družba Yaskawa Europe Robotics, ki je v Kočevju aprila odprla tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike, je s kočevsko občino danes podpisala pogodbo za nakup zemljišča za širjenje svoje dejavnosti. Gre za skoraj 1,32 milijona evrov vredno zemljišče, na katerem bodo zgradili tovarno servomotorjev in krmilnikov zanje.

Yaskawa Kočevje.jpg
Yaskawa Kočevje
Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da so približno 4,5 hektarja veliko zemljišče ob Yaskawini tovarni robotov prodali po razmeroma nizki ceni oz. za 740.000 evrov, poldrugi milijon evrov za komunalno ureditev pa je prispevala država. Zemljišče je občina odkupila od kmetijskega sklada.

Predsednik in izvršni direktor družbe Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je dodal, da nameravajo v novi tovarni izdelovati mehatronske komponente. Polovico jih bodo vgradili v robote, ki jih izdelujejo v Kočevju, preostanek bodo prodajali v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Preostalih načrtov ni želel razkriti.

Dodal je, da bodo polovico danes kupljenega zemljišča namenili za novo tovarno, preostanek bo rezerva za morebitno Yaskawino širjenje v Kočevju.

Podpisa se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v novi Yaskawini tovarni napovedal vsaj 200 novih delovnih mest in naložbo v vrednosti od 20 do 30 milijonov evrov.

Podobno kot pri tovarni robotov, za katero je država prispevala 5,7 milijona evrov spodbude, je minister tudi pri tej naložbi napovedal podobno podporo in še ocenil, da je Yaskawa v svoji tovarni robotov do zdaj uresničila vse načrtovano, do leta 2022 pa bo tam zaposlovala vsaj 155 ljudi.

Minister Zdravko Počivalšek.jpg
Minister Zdravko Počivalšek
Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Počivalšek je poudaril tudi pomen Yaskawinih naložb za vso državo in regijo ter dodal, da so te "dokaz, da na gospodarskem ministrstvu dosegamo konkretne cilje na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva in privabljanja tujih investicij".

Direktor kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je ob predstavitvi tovarne robotov pred današnjim podpisom navedel, da do leta 2023 tam načrtujejo od 150 do 200 zaposlitev, od teh desetino v Yaskawinem razvojnem oddelku.

O delovanju Yaskawine aprila odprte tovarne je sicer Kosler nedavno povedal, da so tam septembra odprli še drugo proizvodno linijo, s čimer so podvojili zmogljivosti. Mesečno zdaj izdelajo 125 robotov vseh vrst, spomladi pa naj bi se njihovo število dvignilo na 250.

Yaskawa Kočevje 3.jpg
Yaskawa Kočevje
Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

V tekočem poslovnem letu, ki se za Yaskawo konča konec februarja, si obetajo več kot 10 milijonov evrov prihodkov. Ob ugodnih tržnih razmerah in letni proizvodnji 5000 robotov pa do leta 2022 pričakujejo 50 milijonov evrov letnih prihodkov, je napovedal.

V tovarni imajo že približno 70 zaposlenih, do februarja prihodnje leto načrtujejo še 15 do 20 zaposlitev. Delovati je začel tudi Yaskawin razvojni oddelek z za zdaj tremi zaposlenimi, je še navedel Kosler.

Minister Zdravko Počivalšek o sodelovanju z Yaskawo


Župan Vladimir Prebilič o zemljišču za Yaskawino novo tovarno