stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Oživljanje mestnega jedra ovira skupina meščanov

Piše: M.K.

Čas objave:
10.07.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V četrtek so v Sloveniji ob opravljenih 1793 testiranjih potrdili 17 okužb z novim koronavirusom. Na zdravljenju v bolnišnici je 16 oseb, kar je en več kot v sredo. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, noben bolnik pa ni bil odpuščen v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. 

Na Otočcu se bosta danes ob 15. uri, srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Med drugim bosta govorila o odnosih med državama, skupnem boju proti covidu-19 in drugih aktualnih temah. To bo prvo srečanje obeh premierjev v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu.

KRKA DOMA: Na novomeški občini se trudijo, da bi na prenovljeni Glavni trg vrnili ljudi in v ta namen različna društva in organizacije pripravljajo manjše dogodke. A vsakič znova se kaj zaplete. Po informacijah s policije namreč skupina meščanov neprestano nagaja organizatorjem. Policija se ob prijavah iz različnih vzrokov – od tega, da ne morejo spati, do tega, da organizatorji povzročajo hrup ali pa jih pod oknom nekdo moti, mora odzvati. Trojica pogovore s policijo snema in jih v primeru neukrepanja toži v Ljubljano. Svoje dodaja še odvetniška pisarna v mestnem središču, ki tem meščanom pri oviranju oživljanja mestnega jedra, v različnih postopkih pomaga. Občina si prizadeva stvari rešiti sistemsko, saj trenutno stanje nikomur ne koristi. Tako so poskrbeli za poenostavitev postopka podaljšanja odpiralnih časov, podali pa so tudi pobudo za ustrezno zakonodajo na državnem nivoju. Mestna občina Novo mesto si prizadeva tudi, da bi novomeški Glavni trg v doglednem času pridobil poseben status. Od načrtov za živahno in pestro dogajanje v prenovljenem mestu, pa na občini ne nameravajo odstopiti. 

Iz vasi Mihovica pri Šentjerneju poročajo o vse težjem sobivanju z romsko populacijo. Vaščani krivca vidijo v državi, ki s politiko samo še poglablja prepad z večinskim prebivalstvom. Med nedavnimi hišnimi preiskavami v več romskih naseljih na Dolenjskem so policisti eno opravili tudi pri Romu na Mihovici in takrat je ta čez ograjo, k sosedom, odvrgel tri v plenice zavite pištole. Policija jih je seveda našla, Romi pa so za prijavo okrivili soseda, čeprav s tem ni imel nič. Naslednjo noč so mu maščevalno polomili več dreves, imetje pa so mu uničevali tudi že v preteklosti. Povejmo pa še, da je napadeni 17-letni fant iz Novega mesta, ki ga je na Župančičevem sprehajališču v Novem mestu napadla in pretepla četverica nasilnežev, prestal operacijo zlomljene čeljusti in je že v domači oskrbi. Najstnik je po dogodku še vedno v šoku, tako kot celotna družina, pa se boji maščevanja. 

Občina Črnomelj in nosilec čezmejnega Interreg projekta, sosednje hrvaško mesto Duga Resa bosta jeseni končala dvoletni partnerski projekt vzpostavljanja vzajemne pomoči Hitro. Ta zagotavlja vzajemno pomoč in sodelovanje v primeru naravnih ter drugih nesreč, predvsem pa skupno posredovanje pri območnih potresih in poplavah. 
Projekt bo skupaj stal nekaj več kot 800.000 evrov. Projekt Hitro so uvrstili med šest najboljših evropskih projektnih primerov čezmejnega sodelovanja in ga povabili na zaključno prireditev ob 30. obletnici, ki jo pripravlja Evropska komisija in bo v Bruslju potekala na oktobrskem Evropskem tednu regij in mest.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič za soboto napoveduje padavine. 

Več v oddaji Krka ob enih

Krka ob enih, 10.07.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri