stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Trebnje

AVDIO: Razstava izbranih del iz donacije Špringer – Bernik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.06.2018 12:33

Devet umetnikov iz šestih držav še danes ustvarja v edinstvenem okolju Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. V sredo so raziskovali Ljubljano, včeraj pa so se navduševali nad 29 izbranimi deli iz donacije Špringer – Bernik. Razstava je na ogled v Baragovi galeriji v Trebnjem.

Dela iz donacije Špringer - Bernik odsevajo trebanjsko dogajanje druge polovice 60. let 20. stoletja. Zbirka je nastajala ob Taborih likovnih samorastnikov, med avtorji pa najdemo prepoznavna imena udeležencev. Tokratna razstava predstavlja izbor 29 del. Želja pokojne lastnice Slavke Špringer in njenega sina dr. Slavka Špringerja je bila, da se zbirka donira trebanjski galeriji. Štiri desetletja so dela hranili v Mokronogu in v Novem mestu, od včeraj so na ogled v Baragovi galeriji. »S tem se je nekako uresničila ta želja in mislim, da je to predvsem pomembno zato, da bodo slike, umetnine postale dostopne širšemu krogu obiskovalcev, tako da sem zadovoljen, da sem lahko udejanil, uresničil to željo - njihovo in svojo,« pravi Janez Bernik, ki je lani v imenu Slavke in Slavka Špringerja Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje podaril zbirko 96 del.

Podarjena dela dopolnjujejo in zaokrožajo zbirko Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Na eni strani z zgodnejšimi deli nekaterih avtorjev, na drugi pa s številnimi bolj sproščenimi poslikavami na krožnikih, ki odsevajo neformalno plat vsakoletnih Taborov. Na letošnjem, že 51. druženju umetnikov z vsega sveta, v edinstvenem okolju zbrike naivne umetnosti še danes ustvarjajo Rezka Arnuš, Mitja Kokol in Branka Pirc iz Slovenije, Marc Bourlier in Margot iz Francije, Irina Garshina iz Ukrajine, Minna Lehvaslaiho iz Finske, Charles Visconage iz ZDA in Yudit Yitzhaki iz Izraela. V torek so jih obiskali udeleženci Malega likovnega tabora Dolenjske, Bele krajine in Posavja, v sredo popoldne pa so gostje raziskovali Ljubljano.

 Jutri dopoldne se tabor zaključi s predajo del galeriji in z razglasitvijo umetnika, ki bo za nagrado samostojno razstavljal v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje. Po 15. uri pa bodo z glasbo pisano paleto barv in podob okrasili učenci in učitelji Glasbene šole Trebnje, ki bodo v okviru akcije Poletna muzejska noč muzicirali do polnoči.

»Institucije se povezujemo, ker želimo nagraditi ustvarjalnost in kreativnost, ki sta naše glavno poslanstvo. To je ena od aktivnosti, ki dodatno opozarja prebivalce na posebnosti in zaklade, ki jih naša galerija hrani in predstavlja. Če v galerijske prostore povabimo druge dejavnosti, animiramo tisto skupino ljudi, ki morda do zdaj ni bila ljubitelj likovne umetnosti, tako pa jih privabimo v galerijske prostore in povečamo obisk naših galerijskih prireditev,« pravi direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič. Pode okriljem CIK-a namreč deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje.

Patricija Pavlič o Poletni muzejski noci


Janez Bernik o donaciji in razstavi