mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

zmrzal, slana, hlad, mraz, listje, gozdna pot Svet24.si

Na zadnji dan meteorološke jeseni zimske ...

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

sentya-tiya-awbell Njena.si

Ljubezen po domače: Kakšna je poslovna pot ...

doncic Ekipa24.si

Navijači BESNI! Prizori iz DALLASA šokirajo, ne ...

Novice Adlešiči

AVDIO: Slovenija ne bo postala žep za migrante

Piše: STA

Čas objave:
08.07.2019 20:09

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki si je v spremstvu ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar ogledal razmere ob meji s Hrvaško v občinah Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj, je ob tem zagotovil, da Slovenija ne bo postala žep za migrante. Ocenil je tudi, da operativno delajo v pravo smer.

Šarec se je ob obisku mejnega prehoda Žuniči pri Adlešičih v Beli krajini s tem odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na južni meji, da Slovenija ne bo postala žep. Da mora to storiti s sprejemljivimi ukrepi in da z odločitvami ne sme odlašati.

Glede omenjene izjave je dodal, da gre za bojazen, ki je nastala ob uvedbi skupnih slovensko-italijanskih patrulj ob meji z Italijo. Hkrati je opozoril, da ima Italija skupne patrulje z vsemi sosedami, tako kot ima Slovenija skupne patrulje s Hrvaško.

Da Slovenija ne bo žep za migrante, govori tudi to, da se je število migrantov, ki so prešli italijansko mejo, celo nekoliko zmanjšalo, je pojasnil. Po Šarčevih besedah bodo morali za uspešno rešitev težav z nelegalnimi migranti na zunanji meji EU oz. na hrvaško-srbski in hrvaško-bosanski meji uporabiti enote Frontex. "Dokler EU tega ne bo izvedla, bomo imeli na naši meji tudi migracije," je izpostavil Šarec.

Dodal je še, da tudi madžarska meja ni "neprodušna" in da tudi tja kljub ograji na meji dnevno pride približno 50 migrantov. Kot je poudaril, vse skupaj ocenjuje bolj kot politične potrebe.

Stanje na meji ob Kolpi in število tamkajšnjih policistov je sicer ocenil za zadovoljivo. Podobno kot pred tem v kostelski občini pa se je dotaknil vprašanja poškodovanih cest in druge infrastrukture in dejal, da bodo morali najti pravno podlago za pomoč občinam ob meji, katerih infrastruktura je poškodovana zaradi pogostega patruljiranja policije.

V Občini Kostel je Šarec sicer po podatkih njegovega spremstva s tamkajšnjim občinskim vodstvom govoril tudi o škodi za turizem in o območnemu gospodarstvu.

Njegovega obiska v Žuničih se je udeležil tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je sodelovanje s policijo, ministrstvom za notranje zadeve in vlado ocenil za konstruktivno. Črnomaljski župan je predsednika vlade opozoril tudi na poškodovano infrastrukturo in smetenje migrantov, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

Predsednik vlade Marjan Šarec ob obisku MP Žuniči