nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Kostel

Avdio: Zaraščena žica in prelomljene obljube

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.07.2016 14:31

Kostelci zahtevajo popolno odstranitev žičnate ograje z rezili ob Kolpi; ograjo krivijo tudi za občutno slabši turistični obisk. Na Kostelskem je večji 26-kilometrski del, zaraščen s travo, trnjem in grmovjem ostaja v prvotni, nevarni obliki.

Po besedah Kostelske županje Lili Butina je na Kostelskem letos občutno manj dnevnih gostov in kopalcev, zaradi slabega obiska pa so nekaj tamkajšnjih gostinskih lokalov v času največje poletne sezone zaprli.
Ograja z rezili, ki je nameščena ob slovensko-hrvaški meji, namreč ni nadomeščena s panelno, kot drugod. Ob Kolpi, kjer po županjinih besedah niso in ne bodo videli niti enega begunca, se raje kot nadomeščena s panelno, zavzemajo za njeno popolno odstranitev, je za Radio Krka povedala Nataša Letig Žagar iz Civilne iniciative Kolpa ob žici.

(Foto: Franc Šavrič)

Postavljena žičnata ograja z rezili je zarasla, polna plazilcev in nevarna tako za ljudi kot živali. "Ob tem, da ne služi ničemur, tudi občutno hromi življenje ob Kolpi, kazi naravno okolje in odganja obiskovalce," opozarja županja ter dodaja, da so jim "sicer pristojni že večkrat obljubili, da bodo problem rešili, a se do zdaj ni zgodilo še nič".


Na občini so sicer dosegli, da so na Kostelskem približno 1 kilometer drugače 27-kilometrov dolge ograje z rezili v najožjem delu rečne doline pretežno ob Slavskem lazu že nadomestili s panelno ograjo, še vedno pa čakajo, da bodo pristojni celotno ograjo in njeno neposredno okolico uredili ter pokosili. To so jim po besedah županje Lili Butina na pristojnem ministrstvu obljubili že večkrat, ljudje na Kostelskem pa zaradi ograje z rezili postajajo vse bolj razočarani in zagrenjeni.

Ureditev zaraščene ograje ob meji s Hrvaško je ob svojem samostojnem obisku Bele krajine novinarjem pred mesecem dni napovedal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Po njegovih besedah naj bi zanjo s sodelovanjem lastnikov zemljišč poskrbela država. "Košnjo na pristojnem ministrstvu že pripravljajo, takoj po tej pa bodo žične ograje, povsod, kjer bo mogoče, odstranili", je še sredi junija Cerar povedal v Štrekljevcu.

Kostelska civilna pobuda je pristojnim spomladi predala peticijo proti ograji na meji, ki so jo podprli s približno 6000 zbranimi podpisi. Poslali so jo tudi predsedniku Državnega zbora a odgovora niso prejeli, dodaja Letig Žagarjeva.

Nataša Letig Žagar iz Civilne iniciative Žica ob Kolpi o peticiji


Nataša Letig Žagar iz Civilna iniciativa Žica ob Kolpi o žici