strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: V Semiču uprizorili prvo opero na svetu, za tamburaški orkester

Piše: Radio Krka, B.V./STA

Čas objave:
30.12.2019 13:03

V Kulturnem centru v Semiču so prejšnji konec tedna premierno uprizorili opero za tamburaški orkester Ambrož in Katarina skladatelja Gregorja Zagorca in libretistke Nine Novak Oiseau. Predstavo, ki obuja ljubezensko zgodbo iz Bele krajine iz 17. stoletja, so pripravili s sodelovanjem Kulturno umetniškega društva Dobreč iz Dragatuša. Režiserka je Eva Hribernik.

tamburaška-opera-ambrož-in-katarina, skn
Tamburaška opera Ambrož in Katarina
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Po podatkih prirediteljev naj bi šlo za prvo opero na svetu, napisano za tamburaški orkester. Kot je ob njeni predstavitvi povedal Zagorc, ta prinaša sago o prepovedani ljubezni zaradi družbenih razlik.

Operno dogajanje je postavljeno v 17. stoletje v graščino v Gradacu ob Lahinji. Osrednji zaplet temelji na prepovedani ljubezni med kmetom Ambrožem Lipovcem in grofično Katarino ter obljubi Osvalda Klemenčiča, da se njegova hči poroči z Vidom Panjanom.

Opera Ambrož in Katarina ob instrumentalnih vložkih in opernih arijah vključuje še duete, tercete in zborovske dele ter izvirni belokranjski ples, ki ga izvajajo člani Folklorne skupine Dragatuš. Pri izvedbi sodelujejo še pevska skupina Lan, učiteljski zbor Osnovne šole Metlika in Glasbena šola Črnomelj.

tamburaška-opera-ambrož-in-katarina, skn
Tamburaška opera Ambrož in Katarina
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

V vlogi Ambroža bo nastopil Gregor Ravnik in v vlogi Katarine Sara Žuvela. Scenografka in kostumografka je Bojana Cvejić Zagorc ter koreograf Tadej Fink.

Zagorcu se je sicer zamisel za omenjeno opero porodila leta 2015, ko so s tamburaškim orkestrom Dobreč pripravili večer operne glasbe. Tedaj je namreč ugotovil, da se tamburice in operni glasovi lepo ujemajo.

Ker se je pri iskanju zgodbe želel povezati z Belo krajino, se je nato oprl na gradaško izročilno zgodbo prepovedani ljubezni, ki jo je Nina Novak Oiseau upesnila. Zaradi dramatizacije določenih delov je tamburaškemu orkestru dodal pihala in tolkala. Pri uglasbitvi se je odločil za splet belokranjskih izročilnih etno-glasbenih motivov in harmonskih sklopov pozne romantike.

tamburaška-opera-ambrož-in-katarina, skn
Tamburaška opera Ambrož in Katarina
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Po besedah Nine Novak Oiseau se libreto opira na zgodovinska dejstva. Med letoma 1660 in 1850 je v namreč v gradaški graščini živela družina Gusič, s katero je povezana omenjena zgodba. To je dramatizirala in literarizirala. Črpala je tudi iz belokranjskega kulturnega izročila.

Ponovitve opere v treh dejanjih bodo 3., 4. in 5. januarja.

tamburaška-opera-ambrož-in-katarina, skn
Tamburaška opera Ambrož in Katarina
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Predsednik KUD Dobreč Marko Simčič


Režiserka opere Eva Hribernik


Vodja Folklorne skupine Dragatuš Tadej Fink

O tamburaški operi Ambrož in Katarina