ljubljana, prešernov trg Svet24.si

"Poklal bom čisto vse!" se je drl, eno od ...

otac Svet24.si

Marko si je vzel dopust, da je ubil 2-leti staro ...

Kustrin1 Necenzurirano

Kuštrinovi prvoborci delajo pri zasebnikih

natasa pirc musar sta Reporter.si

Ključni spopad bo med Pirc Musarjevo in Brglezom:...

olimpija Ekipa24.si

Uefa z vso silo nad Olimpijo! Zmaji bodo ostali ...

007, james-bond Odkrito.si

60 let v službi njegovega veličanstva

vincic Ekipa24.si

Uh, kaj mu počnejo navijači Barce! Slovenskemu ...

Novice Ljubljana

Avgusta na voljo aplikacija za spremljanje stanja na kmetijskih površinah

Piše: STA

Čas objave:
25.07.2021 07:12

Agencija za kmetijske trge je v sodelovanju z zunanjim izvajalcem razvila spletno aplikacijo Sopotnik, ki omogoča sprotno spremljanje sprememb stanja na kmetijskih površinah in posledično zmanjšanje števila kontrol na kraju samem, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Aplikacija bo v uporabi od 1. avgusta.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je lani začela z razvojem novih tehnologij, ki jih omogoča uporaba satelitskih posnetkov Sentinel v okviru programa Copernicus, delujočega pod okriljem Evropske vesoljske agencije.

"Informacije, ki jih zagotavljajo storitve programa Copernicus, lahko uporabniki izkoristijo na mnogih področjih in za različne namene, kot so kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, podnebne spremembe in okolje, regionalno in lokalno načrtovanje, upravljanje urbanih območij, infrastruktura, energija in naravni viri, civilna zaščita in turizem," so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi omenjenega programa je agencija razvila spletno aplikacijo Sopotnik, ki na osnovi pogostih in brezplačnih posnetkov visoke ločljivosti omogoča spremljanje stanja na kmetijskih površinah skozi celotno rastno obdobje.Prednost aplikacije Sopotnik je možnost sprotnega spremljanja sprememb stanja na kmetijskih površinah in posledično zmanjšanje števila kontrol na kraju samem, so izpostavili na kmetijskem ministrstvu. "Sopotnik zagotavlja transparenten proces, ki nosilcem kmetijskih gospodarstev omogoča vpogled v obravnavo njihovih vlog oziroma zahtevkov. Vse informacije, ki so na voljo, istočasno nudijo nosilcem tudi pomoč pri upravljanju kmetijskih gospodarstev," so navedli.

Nosilec kmetijskega gospodarstva se v aplikacijo prijavi s svojim uporabniškim imenom in geslom, ki ga je prejel ob oddaji zbirne vloge.

Na ministrstvu so prepričani, da aplikacija obenem omogoča učinkovito dvosmerno komunikacijo med agencijo in nosilci kmetijskih gospodarstev, kar vključuje morebitna opozorila, obvestila, povratne informacije in pojasnila. Tako želijo pravočasno urediti morebitna potencialna neskladja ali pomanjkljivosti na zahtevkih zbirnih vlog.