franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dobova/Brežice

Begunski val udaril obrtnike, turizem, gostinstvo, trgovino in kmetijstvo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
06.11.2015 05:32

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo danes obiskal z zadnjim migrantskim valom močno obremenjene Brežice in Dobovo. Padec obiska v približno treh petinah so občutili v turizmu, gostinstvu in trgovinah, kjer se ustavljajo turisti, ki v glavnem prihajajo iz sosednje Hrvaške. Nekateri obrtniki pa govorijo tudi o skoraj polovičnem zmanjšanju prodajnih prihodkov, so opozorili.

(Foto: STA)
Na nedavni izredni seji brežiških občinskih svetnikov, ki so jo v Dobovi sklicali na temo prihoda in organizacije sprejemanja prebežnikov, so predstavniki območne obrtne zbornice in turističnih organizacij navedli, da je tamkajšnje obrtnike in med njimi predvsem vulkanizerje najbolj udarilo zaprtje mejnega prehoda Rigonce, čez katerega po najkrajši poti prihajajo hrvaški kupci.


Po besedah brežiškega podžupana Jurija Pezdirca, ki je zadolžen za področja gospodarstva, turizma in kmetijstva, v Termah Čatež pa je zaposlen kot direktor prodaje, so v dobovskih Termah Paradiso v času največje begunske krize zabeležili približno 60-odstotno odpoved rezervacij, nekaj odpovedi pa tudi v bližnjih čateških termah. Kot je dodal, bodo posledično gospodarsko škodo občutili tudi v notranjosti občine.

Nekaj škode je zaradi prehoda velikega števila prebežnikov nastalo tudi v kmetijstvu. Več travnikov na območju Rigonc bodo morali dodatno razkužiti, kar pomeni, da trava s teh za živino prihodnje leto ne bo primerna.

V Občini Brežice sicer s podatki o vsej gospodarski škodi, ki je nastala kot posledica okrepljenega prihoda prebežnikov, še niso postregli.