nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Belokranjsko gobarsko društvo krepi znanje o glivah

Piše: R.K.

Čas objave:
02.10.2023 09:27

V nedeljo je v Podsredi potekal strokovni izpit Mikološke zveze Slovenije za pridobitev naziva determinator. S ponosom sporočamo, da sta dve članici Belokranjskega gobarskega društva, Sonja Proj in dr. Iva Konda pridobili naziv determinator svetovalec.

Izpit se je izvajal v sladu s Pravilnikom o izpitih in pridobivanju nazivov determinator pod okriljem Mikološke zveze Slovenije. Potekal je v dveh delih. Kandidati so najprej morali uspešno opraviti pisni del izpita. Nato pa so lahko pristopili k praktičnemu delu, pri katerem so določali posamezne vrste gob, in sicer kar 117 različnih vrst gob je bilo na mizah.

Predsednica Belokranjskega gobarskega društva dr. Iva Konda je povedala: »Izpit je bil zahteven, vendar ne pretežak, če si bil pripravljen. S kolegico Sonjo sva letos veliko časa preživeli v gozdu. Nova znanja iz mikologije sva pridobivali tudi pri kolegih iz novomeškega gobarskega društva pod mentorstvom Mitje Novaka. Pridobitev naziva determinator svetovalec (določevalec gob, ki pozna 240 vrst gliv iz obveznega seznama) pomeni odgovornost in je šele začetek odkrivanja bogatega in skrivnostnega sveta gliv.«