stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Grosuplje

Bi radi spoznali netopirje?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.09.2015 17:21

Ne tič ne miš, tako imenuje netopirje ljudski glas. Te zanimive živali so aktivne ponoči, (vsaj pri nas) se prehranjujejo z žuželkami, podnevi pa si poiščejo zatočišče – tudi v podzemeljskih jamah.

Danes je v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev v Županovi jami priložnost, da jih spoznate na drugačen način. Gre za dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.
 
V Županovi jami, ki leži le 27 km od Ljubljana v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od več kot dvajset vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.
 
Program Mednarodne noči netopirjev se je začel z ustvarjalnimi delavnicami v naravi. Udeleženci so v gozdu pomagali pri postavljanju preprostega bivaka, potem pa spoznali (in preizkusili) različne veščine, ki pomagajo preživeti v naravi - zanetiti ogenj brez vžigalic ali vžigalnika in še kaj! Na drugem prizorišču so spoznavali kras in značilnosti kraškega površja, iz preprostih materialov pa ustvarili model jame s kapniki.
 

O tem, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se pravzaprav vanjo zatekajo, so lahko obiskovalci izvedeli med vodenim ogledom Županove jame.
 
Potem se dogajanje spet seli na površje, pred jamo, s strokovnim predavanjem, ki ga pripravlja Jaka Kregar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Predstavil bo življenjsko okolje netopirjev v urbanih središčih (dotaknili se bomo vrst, ki živijo v mestih, spoznali  njihova zatočišča in nekaj primerov dobre in slabe prakse).
 
Še naprej bo na voljo sodelovanje na obeh delavnicah, ni pa izključeno, da bo program prinesel še kakšno presenečenje. "Ko bo padel mrak, bomo okrog 19. ure s pomočjo detektorjev ultrazvoka prisluhnili glasovom netopirjev, ki bodo izletali iz jame," so sporočilo za javnost zaklučili organizatorji.