pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Ribnica

Bitka pri Jelenovem žlebu ne bo nikoli šla v pozabo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.03.2016 19:41

Ob 73-letnici zmagovite bitke Gubčeve, Cankarjeve, Tomšičeve in Šercerjeve brigade pri Jelenovem Žlebu, 26. marca 1943, v kateri je bil uničen elitni bataljon italijanske divizije Macerata, je bila danes v Ribnici osrednja spominska svečanost. Zbrane je sprva nagovoril ribniški župan Jože Levstek, ki je poudaril nedvomno največjo bojno zmago slovenskih partizanov nad italijanskimi okupatorskimi enotami, zato ne bo nikoli šla v pozabo.



»Slovenci so bili pred 75 leti obsojeni na smrt. Fašizem je izvajal pritiske na Primorskem, ko se je začela vojna so pritiske na našemu ozemlju izvajali tudi drugi, » je dejal Levstek.
Slavnostni govornik je bil načelnik General štaba slovenske vojske dr. Andrej Osterman. »Slovenci smo se vedno borili za lastni obstoj naroda in smo bili zaradi tega nepremagljivi,« je spomnil dr. Osterman.

Enako v prvi in drugi svetovni vojni kot tudi v vojni za Slovenijo leta 1991. Vedno nas je neslo domoljubje in samozavest, ki je bilo še kako v srcih borcev štirih brigad, ki so se spopadli z veliko številčnejšo in z oborožitvijo bolj oskrbljeno italijansko vojsko v Jelenovemu žlebu.
Planinsko društvo Ribnica je pripravilo pohod v Jelenov žleb, iz Rakitnice, Sodražice in Loškega Potoka. Dogodek so ob polaganju vencev obeležili tudi z zgodovinsko uro pred spomenikom padlih borcev. Osrednjo svečanost , ki so je udeležil tudi general Lado Kocijan, eden izmed poveljnikov v bitki ter Hinko Bajuk in Rado Oblotič, borca Cankarjeve brigade, je spremljal kulturni program. Slednjima sta bili s strani borčevske organizacije Ribnica podeljeni spominski plaketi Jelenov žleb.

Dr. Andrej Osterman o zgodovini


Župan Jože Levstek