nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Bombe na srečo ni bilo, letalo že pristalo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.07.2016 09:55

Nekaj po 9. uri je bilo nad širšim območjem Novega mesta slišati dva glasna poka. V našo redakcijo so se vsuli telefonski klici zaskrbljenih poslušalcev z različnih koncev Dolenjske. Poizvedeli smo, kaj se je zgodilo.

Nekaj po 9.uri je bilo slišati dva poka, ki sta vznemirila širšo Dolenjsko. V našo redakcijo so se vsuli telefonski klici zaskrbljenih poslušalcev iz Dolenjskih Toplic, Šentjerneja, Novega mesta, Šmarjeških Toplic in Trebnjega.

Najprej smo preverili, če je slučajno šlo za potres - seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so dogodek zaznali, a so nam na Agenciji za okolje zatrdili, da ni šlo za nikakršno zemeljsko aktivnost.

Poklicali smo tudi dežurnega na Policijski upravi Novo mesto, ki nam je potrdil, da so informacije o poku prejeli s strani poslušalcev, zato so na teren poslali patruljo, ki naj bi preverila dogodek, podrobnosti pa niso želeli pojasniti.

Poklicali smo Regijski center za informiranje, kjer pa so nam povedali, da je ob 09.05 minut prišlo do preboja zvočnega zidu nad širšim območjem Dolenjske. Dva lovca zveze Nato sta v preletu Dolenjske prebila zvočni zid.

Vodja OKC na PU Novo mesto Robert Perc informacije ni želel komentirati, saj - kot je povedal - to ni v pristojnosti policije.

Obrnili smo se na Slovensko vojsko, kjer pa nam je tiskovni predstavnik Simon Kores povedal, da sta zračni prostor preletela dva italijanska lovca, ki sta poletela iz Nato baze CAOC v Španiji. Razlog za polet je bila informacija, da je v slovenskem zračnem prostoru potniško letalo - izraelski Boing 747, ki naj bi iz Avstrije poletel čez Slovenijo, mimo Dobove na Hrvaško. Nato je namreč prejel informacijo, da naj bi šlo za varnostno tvegan incident. Ker sta lovca poletela z nadzvočno hitrostjo, da bi izraelski boing pospremila iz slovenskega zračnega prostora, je bilo slišati pok kot posledico preboja zvočnega zidu. Kot je povedal Kores, Slovenska vojska ne razpolaga z informacijo, s katerega letališča je potniško letalo Boing 747 poletelo. V Slovenijo je vstopilo iz avstrijskega zračnega prostora. Prav tako ne razpolaga z informacijo, kje naj bi to letalo pristalo.

Po poročanju Jutarnjega lista so hrvaški Migi pospremili omenjeno potniško letalo na poti za Tel Aviv zaradi informacije o podtaknjeni bombi na letalu, ki pa se je na srečo izkazala za lažno.
Potniško letalo na liniji iz New Yorka proti Tel Avivu so v evropskem zračnem prostoru prestregli lovci potem, ko so piloti NATA prejeli informacijo o podtaknjeni bombi v kuhinji na krovu letala. Letalo so pregledali, a na krovu bombe niso našli. Boeing 747-400 letalske družbe El AI je poletel z letališča JFK proti Izraelu, ko sta ga prestregla dva švicarska lovca FA-18, zatem pa je prišel v švicarski zračni prostor.
Tudi tam so lovci prebili zvočni zid in vznemirili prebivalstvo Züricha in Bodenskega jezera.


Potem, ko so italijanski lovci pospremili letalo iz našega zračnega prostora, so ga prestregli hrvaški vojaški lovci, ki so bili odzivnejši od italijanskih in sicer okrog 10. ure.

Letalo je varno pristalo na letališču Ben Gurion v Tel Avivu približno ob 11:47 po srednjeevropskem času. Več podrobnosti bo, po navedbah Jutarnjega lista, znano po podrobnem pregledu potniškega letala.

Kot pa poroča hrvaški portal Dnevnik, so potniško letalo po pisanju tujih medijev, prvi pospremili francoski lovci, ga predali švicarskim, kot je za Radio Krka povedal tiskovni predstavnik SV Simon Kores, so naš zračni prostor varovali italijanski lovci, boing je v hrvaški zračni prostor po poročanju portala Dnevnik vstopil pri Mariboru, od tam so nadzor prevzeli hrvaški lovci in letalo pospremili do Slavonskega Broda.

Takšen dogodek z varnostnim tveganjem se je po besedah Koresa v slovenskem zračnem prostoru zgodil prvič. Slovensko nebo je po zagotovilih Slovenske vojske zdaj varno in vznemirjenje ni potrebno, je še povedal Kores.

Uradna izjava Slovenske vojske:
"Danes, 5. julija, okrog 9. ure sta bila s strani pristojnega poveljstva Nata in v sodelovanju s Slovensko vojsko za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktivirana zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta spremljala sumljivo plovilo v slovenskem zračnem prostoru in pri tem zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid.

Civilno plovilo Boeing 747 izraelske registracije, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.

Z Natom je bil julija 2013 podpisan nov tehnični sporazum, ki v aktivnosti varovanja zračnega prostora Republike Slovenije uvaja pomembno novost. Posredovanje zavezništva v slovenskem zračnem prostoru je z novim sporazumom mogoče tako z italijanske kot z madžarske strani. Tako se pristojni poveljnik lahko odloči za eno od dveh možnosti (lahko tudi za obe), glede na konkretno taktično situacijo. Varovanje zračnega prostora (angl. Air Policing) je uporaba lovcev prestreznikov v miru, s ciljem ohraniti integriteto zavezniškega zračnega prostora. Izvaja se v zračnih prostorih držav članic. Gre za stalno nalogo mirnodobne strukture Nata, v katero članice prispevajo svoje zmogljivosti."