franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Brezplačne meritve radona

Piše: R.K.

Čas objave:
12.04.2023 10:34

Tudi letos po vsej Sloveniji potekalo brezplačne meritve radona v bivalnih prostorih. Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki med drugim zajema tudi občine iz naše regije.

Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki zajema občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.

Del meritev se izvede tudi na območju drugih občin (Bohinj, Borovnica, Brda, Brezovica, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica, Žirovnica).

Meritve radona v bivalnih prostorih, ki so brezplačne. 480 meritev financira Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji v okviru programa »Sistematično pregledovanje in izvajanje meritev radona v bivalnih prostorih v letu 2023«. Za prijavo izpolnite spodnji obrazec.

Brezplačne meritve radona se izvajajo v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v kleti, pritličju ali prvem nadstropju, saj tam pričakujemo povišane koncentracije radona. Za merjenje radona izberemo bivalni prostor, v katerem se zadržujemo največ časa (npr. spalnica, dnevna soba, jedilnica). Rezultat meritve je povprečna koncentracija radona v danem obdobju, iz katere izračunamo, kolikšno dozo sevanja človek prejme med bivanjem v objektu. Detektorja zato ne postavljajte v nebivalne prostore (shramba, hodnik, garaža).

Meritev radona se izvede s pasivnim detektorjem, ki ga dobite po pošti in ga za 60–90 dni pustite na primernem mestu v vašem domu v skladu s priloženimi navodili. Detektor naj ostane na istem mestu celoten čas meritve. Nato ga vrnete po pošti. Rezultat se odčita v akreditiranem laboratoriju. Rezultat meritve radona boste prejeli na vaš kontaktni elektronski naslov.

Prijavni obrazec je dosegljiv na: https://radon.si/index.php/meritve-radona-2023/