IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

Čebele – prijateljice za prihodnost

Piše: R.K.

Čas objave:
05.04.2024 08:03

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v mesecu do svetovnega dneva čebel (20. 5.) pripravlja pestro dogajanje. Do 9. maja je na terasi knjižnice na ogled čebela velikanka, v parku ob knjižnici bodo 20. 5. postavili nakladna čebelja panja, zvrstilo se bo tudi več dogodkov za odrasle in otroke v vseh enotah novomeške knjižnice.

V sklopu priprave ekološke doživljajske poti in postavitve čebeljih panjev v Parku Rastoče knjige ob novomeški knjižnici je v Novem mestu prvič na ogled 3D model slovenske avtohtone kranjske čebele – čebele velikanke. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto si jo je mogoče ogledati do 9. maja 2024 na terasi knjižnice. Za najavljene skupine je na voljo tudi čebelar Franc Kobe, ki bo podrobneje predstavil čebele in njihov pomen za človeka in naravo ter delo čebelarja.

V torek, 9. aprila, ob 18. uri bo apiterapevtka, čebelarka in vzgojiteljica predšolskih otrok Nina Ilič predavala o apipedagogiki in apiterapiji za otroke. Obiskovalci bodo lahko spoznali vedo tradicionalnih znanj o blagodejnih učinkih čebeljih pridelkov in svetovno inovacijo: apipedagogiko. Predstavila bo vpliv prehrane in čebeljih pridelkov na imunski sistem otrok, terapevtske učinke čebeljih družin na otroke, medeno masažo in aerosolno apiterapijo. Spregovorila bo o v varnosti in odgovornosti ob čebelnjaku in pravilih lepega vedenja v bližini čebel ter postregla z nasveti za krepitev odpornosti s pomočjo čebeljih pridelkov v krogu družinskega življenja.

V četrtek,11. aprila 2024, ob 17. uri bo Nina Ilič vodila tudi apiterapevtsko pravljično urico in ustvarjalno delavnico za otroke, na kateri bodo otroci izdelali čisto svoj api pripravek, ki ga bodo odnesli s sabo domov. Potrebne so prijave na Oddelku za mladino ali 07/393 46 65.

Na svetovni dan čebel 20. maja bodo v Parku Rastoče knjige skupaj s čebelarjem Francem Kobetom postavili nakladna in ogledni čebelji panj. Hkrati vas ob 18. uri vabijo na predavanje na temo urbanega čebelarstva. Predaval bo Gorazd Trušnovec, ustanovitelj društva Urbani čebelar.

Od 15. maja do 15. junija si bo v časopisni čitalnici novomeške knjižnice mogoče ogledati razstavo otroških risbic, ki bodo prispele na natečaj na temo čebele Komunale Novo mesto, d. o. o., in bodo v večernih urah v obliki svetlobne projekcije krasile tudi pročelje knjižnice.

Pestro bo tudi dogajanje v krajevnih enotah novomeške knjižnice. V Dolenjskih Toplicah bo sreda, 17. april 2024, povsem obarvana s čebelami. Ob 15. uri bo v KKC Dolenjske Toplice odprtje fotografske razstave Čebele domačinke Nastje Vidmar, ob 16. uri bo Blaž Šercelj predstavil medičarsko dejavnost, ob 16.30 bo sledila pravljica in ustvarjalna delavnica Čebelica leti leti v sodelovanju z RIC in VGC Skupaj, ob 18. uri pa še predavanje Toneta Andrejčiča z naslovom Čebelarjenje nekoč in danes. Za medene užitke med 15. in 19. uro bo poskrbela Oštarija.

Ure pravljic in ustvarjalne delavnice na temo čebel bodo potekale tudi v ostalih krajevnih enotah novomeške knjižnice, in sicer:

  • torek, 9. aprila 2024, ob 17. uri, Knjižnica Dvor,
  • torek, 16. aprila 2024, ob 17. uri, Knjižnica Škocjan,
  • četrtek, 18. aprila 2024, ob 17. uri, Knjižnica Šentjernej,
  • petek, 19. aprila 2024, od 8.00 do 11.00, Knjižnica Šentjernej – pravljično dopoldne z obiskom bibliobusa, prebiranjem pravljic in reševanjem ugank na temo čebelarstva

Pozabili niso niti na otroke slovenske skupnosti na Hrvaškem, za katere bodo v partnerski Mestni knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Karlovec, ki je tudi osrednja knjižnica za Slovence na Hrvaškem, v torek, 23. aprila 2024, ob 12. uri, pripravili otroško predstavo Čebelici Tinka in Tonka v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji.