nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ribnica

Čevljarska tovarna po imenu ribniškega rojaka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.02.2013 22:02

Med Ribničani, ki so zasloveli izven meja dežele suhe robe in o katerih se v domačem kraju bolj malo govori, je brez dvoma tudi Peter Kozina.

Rodil se je leta 1876 v Dolenji vasi. Za trgovca se je izučil v Šmartnem pri Litiji, leta 1903 je imel prvo službo v Ljubljani pri zelo uglednem trgovcu Antonu Krisperju, z družabnikom Štefanom Hitzlom ustanovil svojo prvo trgovsko javno družbo Hitzl&Kozina.

Začela sta prodajati izdelke po Avstro-Ogrski, od čevljev, glavnikov do slamnikov in zobotrebcev. Kozina se je želel osamosvojiti in, ker jima je šlo precej slabo, je Hitzla leta 1905 izplačal. »V javnem spominu je leto 1903 kot začetek Peka ostalo zato, ker je bilo na pročelju tovarne v Tržiču napisano: 1903, 1911 in 1925. Prva letnica je torej označevala Kozinov začetek, druga zgraditev osrednje Pekove zgradbe, tretja pa nadgraditev te stavbe.

Pravi začetek je torej vsaj leto 1910, ko je bila ustanovljena družba Peter Kozina&Co in je vsebovala podjetniško idejo in načrte na podlagi katerih je nastalo podjetje. O podjetnem Ribničanu, po njegovih dveh črkah v imenu in priimku ime nosi tovarna Peko, je sinoči v Rokodelskem centru ob predstavitvi knjige o Petru Kozini spregovorila avtorica Tita Porenta iz Radovljice. Poslovna biografija znamenitega veleindustrialca Kozine, ki je nastopal v več zgodbah, bil je tudi soustanovitelj ljubljanskega sejma, je magistrsko delo Porente.

Porenta o tovarni