venera Dobra karma

Retrogradnost planetov: čas za ponavljanje, ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Straža

CI Zalog-Loke pričakuje delovanje občinskih svetnikov glede Ekosistemov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.01.2018 08:49

Vodstvo Civilne iniciative Zalog-Loke se je na povabilo župana Občine Straža v ponedeljek udeležilo skupnega sestanka z občinskimi svetniki. Od občinskih svetnikov pričakujejo odločnejše ukrepanje glede problematike Ekosistemov.

V zvezi nezadovoljivega poteka okoljske sanacije na območju pogorišča obrata družbe Ekosistemi so na sestanku predlagali, da občinski svet na svoji prihodnji seji v zvezi s to problematiko sprejme tri pomembne sklepe.

Ugotovi se, da družba EKOSISTEMI d. o. o., ki je neposredno odgovorna za okoljsko onesnaženje kot posledico požara na lokaciji nekdanje opekarne Zalog, ni izvedla predvidene sanacije pogorišča do določenega roka 01.01.2018. Odpadki niso bili odstranjeni, prav tako ni bilo učinkovito sanirano zaskrbljujoče stanje strupenih izcednih voda, ki se iz površin opekarne Zalog še vedno nekontrolirano izcejajo na kmetijska zemljišča in poniknejo v podtalnico.

Ugotovi se, da do 15.01.2018 še ni oblikovana komisija za spremljanje sanacije pogorišča na lokaciji opekarne Zalog, katero skupno ustanovitev so dogovorile občina Straža, ARSO in MOP.

Civilna iniciativa pozivamo Občino Straža, ki skladno z 9. točko 7. člena Statuta občine skrbi za varstvo okolja in njenega župana, ki na podlagi 3. alineje 24. člena skrbi za izvajanje splošnih aktov občine in izvajanje sklepov občinskega sveta - ta je v zvezi s sanacijo sprejel relevantne sklepe - skladno z ugotovitvami obeh že omenjenih sklepov odločneje pristopita k izvedbi aktivnosti za ekološko sanacijo območja opekarne Zalog. O nadaljnjem izcejanju strupenih izcednih voda pa je nujno potrebno obvestiti vse pristojne organe v RS in zahtevati njihovo takojšnje ukrepanje.