pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Črna statistika JV Slovenije, stanje slabše kot lani

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.07.2015 05:34

Javna Agencija za varnost prometa je dopoldne v Novem mestu s predstavniki občin, policije in sveti za preventivo v cestnem prometu pripravila posvet na temo povečanja prometne varnosti. V mesecu juliju se je namreč na slovenskih cestah občutno poslabšala prometna varnost, pri tem poleg Savinjske najbolj izstopa regija jugovzhodne Slovenije.

Kot so sporočili iz Javnega agencije za varnost prometa se je stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji poslabšalo, saj je na slovenskih cestah do 27. julija na slovenskih cestah v prometnih nesrečah izgubilo življenje že 69 ljudi, kar je 13 več oziroma 23 odstotkov več kot lani v enakem obdobju. "Če pogledamo stanje varnosti cestnega prometa glede na nacionalni program varnosti cestnega prometa, da ohranimo čimveč življenj in prepolovimo število mrtvih, je Jugovzhodna regija, žal tista regija, ki je že do danes skoraj dosegla zgornjo kritično mejo števila umrlih v prometnih nesrečah (8 mrtvih) na letni ravni, saj je v prometnih nesrečah do ponedeljka v Jugovzhodni regiji umrlo že 7 oseb." so zapisali v sporočilu za javnost na agenciji.

Predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedala, da je največ umrlih sodilo v ranljivo skupino udeležencev v cestnem prometu, najpogostejša vzroka nesreč pa sta bila neprilagojena hitrost vožnje in izsiljevanje prednosti.

Na agenciji so se zavzeli za okrepitev preventivne dejavnosti in pozvali pristojne območne službe, še posebej v obeh varnostno najbolj kritičnih regijah, k skupnemu ukrepanju.

Predstavnik Policijske uprave Novo mesto Željko Zrilić je pojasnil, da delo policistov prilagajajo prometno-varnostnim razmeram. Poleg rednih dejavnosti pa je za preostanek julija in avgust napovedal poostreni nadzor cestnega prometa, predvsem za enosledna vozila.

V drugi polovici avgusta bodo policisti preverjali tudi hitrost vožnje in voznike opozarjali na skorajšnji začetek novega šolskega leta. Glede prometne varnosti šolarjev je dejal, da se je ta v zadnjih dveh letnih bistveno popravila. Zadnja leta so namreč izvedli vrsto poostrenih nadzorov, pri katerih so veliko nepravilnosti ugotovili predvsem pri organiziranih prevozih.

Novomeški podžupan Boštjan Grobler je poudaril zavzemanje za varnost kolesarjev in otrok, ki so najbolj ogrožena skupina v cestnem prometu. Ob tem je za izboljšanje prometne varnosti v novomeški občini napovedal vrsto infrastrukturnih projektov.

Marinkova se je dotaknila tudi varnosti na slovenskih avtocestah oz. problema vožnje v nasprotno smer. Kot je dejala, so policijo in prometno-informacijski center lani obvestili o 199 tovrstnih primerih, našli pa so le 23 kršiteljev.

Sicer pa Družba za avtoceste v RS (Dars) pripravlja študijo, s katero bodo skušali določiti ključne skupine kršiteljev. Med temi že zdaj ugotavljajo veliko starejših voznikov, voznike pod vplivom alkohola ali mamil in mladih objestnežev. Agencija za varnost prometa hkrati pripravlja projekt Sožitje, s katerim za bolj varno vožnjo po avtocestah osveščajo predvsem starejše. Pri izpeljavi projekta so se povezali z Darsom, Rdečim križem, policijo, zvezo upokojencev, društvi in gasilci, je še povedala Marinkova.

Novomeški podžupan Boštjan Grobler


Željko Zrilić s Policijske uprave Novo mesto


Vesna Marinko z Agencije za varnost prometa