profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Črnomelj praznuje

Piše: R.K.

Čas objave:
04.02.2022 13:52

Občina Črnomelj 19. februarja, na dan prvega zasedanja Slovenskega narodno-osvobodilnega sveta, leta 1944 v Črnomlju, praznuje občinski praznik. Ob prazniku Občina vsako leto skupaj s svojimi zavodi in ostalimi organizatorji prireja vrsto prireditev za občane in predstavi projekte in investicije iz preteklega leta ter svoje načrte za naprej. Tako bo tudi letos, zato vabi k spremljanju programa.

Občina Črnomelj je v preteklem letu naredila več pomembnih korakov pri investicijah predvsem na področju šolstva in izobraževanja. V maju 2021 se je izvedla rušitev starega dela Vrtca Otona Župančiča, enota Loka, v juliju 2021 pa je bilo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in pričela se je gradnja. Ta bo zaključena predvidoma julija letos. S tem bodo najmlajši pridobili 14 novih igralnic, kuhinjo, pralnico in vse ostale spremljajoče prostore, ki jih vrtec potrebuje za svoje delovanje.

Ne daleč stran so se pričele izvajati težko pričakovane aktivnosti pri Gradnji nove Osnovne šole Loka Črnomelj. V teku so formalne uskladitve dokumentacij, ki ji bo sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem. Po tem bo organizirana tudi javna predstavitev idejne zasnove nove šole. Sledi faza projektiranja, ki bo trajala predvidoma od 5 do 6 mesecev in pridobivanje gradbenega dovoljenja. V vmesnem času se izvede rušitev celotnega starejšega dela šole. Po teh aktivnostih sledi izgradnja nove šole, ki se bo pričela letos in trajala predvidoma okoli 18 mesecev.

Na južni strani izza OŠ MŠN se je konec leta 2021 pričela izgradnja povezovalne poti med OŠ MŠN in igriščem pri telovadnici OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Namen investicije je omogočiti lažji dostop učencem in zaposlenim z zadnje strani šole.

Letos se bo pričelo s sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma. Investicija v začetni fazi zajema statično sanacijo stavbe do vključno I. nadstropja stavbe, rekonstrukcijo sanitarij v stavbi, ter rekonstrukcijo prvega nadstropja stavbe.

Občina Črnomelj z zadovoljstvom najavlja izdelavo idejne zasnove športnega parka pri SŠ Črnomelj, v katerega se bo umestilo atraktivno in privlačno sodobno športno opremo za otroke in mladino. V sklopu športnega parka bodo v neposredni bližini SŠ Črnomelj umeščene tudi učilnice na prostem za potrebe dijakov srednje šole. Konec leta 2021 je bila podana vloga na Javni razpis Fundacije za šport za izgradnjo I. faze športnega parka, kar bo izgradnja kolo parka.

Izdelana je idejna zasnova Kreativne hiše mladih, saj želi Občina Črnomelj mladim dolgoročno zagotoviti večnamenski prostor za izvajanje mladinskih aktivnosti kot so programi neformalnega izobraževanja, prostočasne aktivnosti, druženje, dejavnost hostla, coworking, in izvedba kulturnih prireditev. Hiša mladih bo v Hotelu Lahinja, kjer je občina že odkupila klet in pritličje. Kuhinja je preurejena za potrebe OŠ Loka, ostali prostori pa bodo na voljo za dogodke za mlade in za medgeneracijsko povezovanje. Konec leta 2021 je občinski svet Občine Črnomelj sprejel tudi Strategijo za mlade občine Črnomelj za obdobje od leta 2022 do 2027.

Občina Črnomelj je v letu 2021 v poslovni coni TRIS Kanižarica pričela z gradnjo ceste F1 vključno s priključkoma ceste. Dela izgradnje meteorne in fekalne kanalizacije ter vodovoda so končana, konec leta 2021 pa se je pričela druga faza urejanja, ki vključuje javno razsvetljavo, pločnike in asfalt. Izdelana je tudi projektna dokumentacija za začetek izvajanja del v 3. delu cone. V preteklem letu so bila končana tudi dela obnove rudniškega izvoznega stolpa v poslovni coni.

V Črnomlju se nadaljuje projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju reke Kolpe – Kanalizacija Črnomelj 2. del. V sklopu projekta se je kanalizacija izgradila pod mestnim jedrom, dokončuje se v Ulici na Bregu in Ulici Pod gozdom. Po koncu projekta pa bo kanalizacijsko omrežje v Črnomlju dograjeno na 11 mestih, kar bo zagotovilo 98 % pokritost.

V sklopu obnove Črnomaljskega gradu je Občina v preteklem letu delno obnovila prireditveni prostor v atriju gradu, v katero je bila vključena tudi nabava opreme, urejene so sanitarije za invalide, v kleti pa speskane stene in stropi. Ureditev gradu poteka po fazah skladno z zmožnostmi Občine. V letošnjem letu je predvidena ureditev javnih sanitarij.

Občina Črnomelj čestita svojim občanom in vse skupaj vabi k obisku pestrih prireditev, katerih program lahko spremljate na tej povezavi.

Pogovor z županom Črnomlja Andrejem Kavškom ob občinskem prazniku