stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

Danes maraton merjenja hitrosti. Preverite lokacije.

Piše: STA

Čas objave:
21.04.2021 08:19

Neprilagojena hitrost je v Sloveniji še vedno med glavnimi vzroki nastanka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s policijo v ponedeljek začela nacionalno preventivno akcijo nadzora prometa Hitrost, ki poteka do nedelje.

Namen takih akcije je zmanjšanje števila voznikov z neprilagojeno hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki navadno zmanjšajo hitrost vožnje. Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa pa je, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov.

Slovenska policija se bo danes priključuje tudi 12-urnemu izvajanju nadzora, ki jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL. Vanjo je vključenih več držav Evropske unije. Nadzor se je začel ob 6. uri in bo trajal do 18 ure, lokacije pa so objavljene na spletni strani policije, lokacije pa lahko preverite tudi v fotogaleriji. 

maraton-merjenja-hitrosti
Maraton merjenja hitrosti
policija

Maraton nadzora hitrosti bo potekal na 589 lokacijah
Maraton nadzora hitrosti bo potekal na 589 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah, kjer bo hitrost merilo 208 policistov. Hkrati bodo ostale policijske patrulje v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka cel teden, ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

maraton-merjenja-hitrosti
Maraton merjenja hitrosti
policija

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli sedmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotkov voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 odstotkov prekoračitev.

maraton-merjenja-hitrosti
Maraton merjenja hitrosti
policija

Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.