premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Novice Ljubljana

Danes stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2022 07:42

Več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bo danes s splošno stavko opozorilo na neustrezno vrednotenje dela. Šole in vrtci bodo zaprti, na fakultetah ne bo pedagoškega in raziskovalnega procesa. Za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti, bo organizirano varstvo.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da odgovorno delo zaposlenih ni ustrezno ovrednoteno. Postavili so osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Sviz je stavkajoče, ki bodo sicer stavkali na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode, ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva.

Kot poudarjajo v Svizu, niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to "stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev". Glavni stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal v ponedeljek in odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Stavkali bodo tudi člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO - KS 90 in Visokošolskega sindikata Slovenije, kjer zahtevajo oblikovanje kakovostnih pogojev za delo v visokem šolstvu.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec stavko obžaluje. V torek je napovedala, da bodo sindikati še v tem tednu dobili povabilo na pogovore o vsebinah, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema. Vlada se je sicer zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ.