901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Velike Lašče

Dejavnosti z gradu Turjak na Trubarjevo domačijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.02.2016 19:55

S sklepom občinskega sveta Velike Lašče, je bil lani v začetku oktobra, ukinjen Javni zavod Trubarjevi kraji. Ustanovljen je bil leta 2006 z namenom, da bi prevzel upravljanje spomenikov Trubarjeva domačija in grad Turjak ter poskrbel za celovito kulturno in turistično ponudbo občine.

Ob ustanovitvi ga je pet mesecev vodil župan Anton Zakrajšek, od maja 2007 pa do aprila 2012 Matjaž Gruden, aprila istega leta ga je prevzel Marko Žužek, leto kasneje pa Boris Zore.
Zavod naj bi se po dveh letih od ustanovitve sam sofinanciral, a temu ni bilo tako. Ves čas je bil v proračunsko breme občine, država, ki je lastnica gradu Turjak, ki se je na zadnje obnovil v letih 2004 do 2006, pa ni vlagala skoraj nič. Župan Anton Zakrajšek je dejal, da zavod zaradi katerega je bil ustanovljen ne deluje na številnih področjih, zato je bila ukinitev najboljša rešitev. Temu je pritrdila tudi večina v občinskemu svet, nekateri pa se s to odločitvijo sicer ne strinjajo.

Država je v tem času skušala najti najemnika za grad Turjak, a ji ni uspelo, prav tako občini ni hotela grad brezplačno prenesti v upravljanje. Tem primeru, je poudaril Zakrajšek, bi lokalna skupnost zagotovo našla rešitev da njegovo vitalnost. Upa, da se bo z državo vendarle našel nek dogovor, kot možnost omenja, da bi bil grad v upravljanje lahko prenesen tudi na katero izmed društev v občini, seveda država bi morala zagotavljati denar za vzdrževanje in morebitno ob novo. Dejavnost iz gradu se bo zagotovo, poudarja Zakrajšek, nadaljevala na Trubarjevi domačiji, in ne bo v ničemer okrnjena.

Anton Zakrajšek o Javnemu zavodu


Anton Zakrajšek o gradu Turjak