gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

Dematerializacija – narediti več z manj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.11.2015 07:24

Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija oziroma kako narediti več z manj. Konkretno to vključuje premik od izdelkov k storitvam in k bolj učinkoviti rabi virov.

Kaj lahko naredi posameznik? Najenostavneje ravnanje je, da si pred nakupom zastavi tri ključna vprašanja. Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim? Ali lahko enako stvar kupim rabljeno?

Preprečevanje odpadkov pomeni sprejeti ukrepe, preden snov, material ali proizvod postane odpadek, s katerimi se zmanjšajo količina odpadkov, vključno s ponovno uporabo proizvodov ali podaljšanjem njihove življenjske dobe, ali škodljivi vplivi nastalih odpadkov na okolje in človekovo zdravje ali vsebnost nevarnih snovi v materialih in proizvodih.

To zahteva tudi spremembo našega razmišljanja in navad iz klasičnega potrošniškega v bolj trajnostno naravnanega. Ob nakupovanju običajno ne razmišljamo o tem, da bodo kupljeni izdelki, ali del teh izdelkov, prej ali slej končali med odpadki, pa bi morali, ker z našim ravnanjem obremenjujemo okolje. Zato je pomembno, da se zavedamo, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko predvsem zmanjšujemo sami, s tem kako ravnamo in izbiramo alternativne možnosti.

Direktiva o odpadkih namreč uveljavlja nov pristop k obravnavi odpadka, in sicer EU stremi k temu, da postanemo družba recikliranja, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov, nastale odpadke pa uporablja kot vir. Odpadki so torej vir surovin, in ne samo nekaj, česar se je potrebno čim ceneje znebiti.


Center ponovne uporabe v Trebnjem

V širšem lokalnem okolju je omogočen pristop k varčevanju virov na lokaciji Goliev trg, tržnica Trebnje, kjer ob sodelovanju Komunalnega podjetja Trebnje Center ponovne uporabe omogoča ponovno uporabo in pristop h krožnemu gospodarstvu. Mnoga lokalna okolja še teh možnosti nimajo, zato smo lahko ponosni, da je omogočena družbena odgovornost v lokalni skupnosti. V CPU lahko prinesete izdelke, ki jih ne uporabljate več, kot so gospodinjski aparati, posoda, knjige, oprema za prosti čas, pohištvo, IT oprema, oblačila, obutev in modne dodatke. Skratka vse, kar je še uporabno. V CPU izdelki dobijo novo funkcijo in so znova uporabni.

Center ponovne uporabe d.o.o., SO.P. (CPU) izvaja dejavnost preprečevanja nastajanja odpadkov in pripravo na ponovno uporabo na devetih lokacijah http://www.cpu-reuse.com/ v Sloveniji in deluje po načelih socialnega podjeništva.