stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

FOTO: Dijaki raziskovali Kostanjevico na Krki

Piše: R.K.

Čas objave:
22.10.2021 17:11

Dijaki Strokovno izobraževalnega centra Brežice, programa predšolska vzgoja so imeli zanimivo strokovno ekskurzijo.

Minuli torek so se dijakinje in dijaka 2. Av programa predšolska vzgoja skupaj s profesoricama Tanjo Plevnik in Mojco Ogorelc odpravili na strokovno ekskurzijo v Kostanjevico na Krki, kjer so obiskali galerijo Božidarja Jakca. 

Najprej so si ogledali lesene skulpture Forma vive, ki so večinoma iz hrastovega lesa. Z ogledom razstave so nahranili naše oči, nato pa so z malico na dvorišču galerije poskrbeli še za želodčke.

Po malici so se razdelili v dve skupini. Prva skupina je najprej odšla na delavnico, druga pa na najprej na ogled stalne razstave v galeriji, nato so se še zamenjali. Na delavnici jim je gospa Alja predstavila tehnike grafičnega tiska ter tehniko suha igla. Po odlični razlagi so pričeli z ustvarjanjem tudi sami. Najprej so s svinčnikom izdelali matrico, nato s suho iglo ustvarili podobo, za tem pa so s pomočjo stare bančne kartice na matrico vtrli barvo. Na koncu so morali barvo z mrežico in s krožnimi gibi še lepo razmazati, da je barva malo zbledela, nato so s papirjem nežno podrsali po matrici in obrisali robove. Tako je bila matrica je pripravljena na odtis.

V drugi skupini jim je gospa kustosinja predstavila zanimivo zgodovino galerije, potem pa so si ogledali stalno razstavo slikarja in kiparja Franceta Kralja ter njegovega mlajšega brata Toneta Kralja. 

Po skupinskem delu so jih presenetili še s kratkim ogledom cerkve.