Katerina Tikhonova Svet24.si

Putinova hči Katerina je v razmerju z Zelenskim

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

ljubezen-po-domače, mija-in-lovro Njena.si

Lovro o škodoželjnih govoricah, da Mija ni več ...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Ljubljana

Dodatkek najbolj ranljivim in podaljšanje turističnih bonov

Piše: STA

Čas objave:
19.11.2021 14:22

Vlada je danes potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Po njem se bo najbolj ranljivim skupinam izplačal poseben dodatek, je napovedal finančni minister Andrej Šircelj. Vlada predlaga tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija 2022.

"Tistim, ki imajo pokojnino do 510 evrov, se bo po predlogu izplačal izredni solidarnostni dodatek v višini 300 evrov. Za tistim s pokojnino med 510 in 612 evrov bo dodatek znašal 230 evrov, za pokojnino med 612 in 714 evrov pa bo dodatek 130 evrov. Dodatek bo izplačan decembra," je na današnji novinarski konferenci povedal Šircelj.

Za izboljšanja socialnega položaja bodo solidarnostni dodatek prejeli tudi kmetje z dohodki pod 591,20 evra, stari nad 65 let, ki niso prejemniki pokojnin. Ta bo znašal 150 evrov. Predlagajo tudi dodatek za invalide v višini prav tako 150 evrov, in sicer z namenom, da jih zaščitijo tudi pred dvigom cen, je pojasnil.

Omogočili bodo tudi dodatek tistim, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, in sicer na dnevni osnovi. Ti naj bi za pripadnike civilne zaščite znašali 30 evrov, za študente in dijake pa 25 evrov.


Zgodila naj bi se tudi delna povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene ali višje sile za samozaposlene in kmete. Plačilo za 10 dni karantene naj bi znašalo 250 evrov, za 20 dni 500 evrov in za en mesec 750 evrov.

Po Šircljevih besedah bodo omogočili povrnitev stroškov za hitre teste v gospodarstvu. Pomoč bo pripadla podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Z zakonom predlagajo tudi podaljšanje turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto. Letošnje bone, imenovane bon21, pa vlada lahko podaljša s sklepom, je pojasnil minister.

Vlada je v predlogu zakona določila, da se pravno podlago za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. "To pomeni, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ," je še povedal Šircelj.

Minister Andrej Šircelj

O predlogu za podaljšanje turističnih bonov do sredine prihodnjega leta


Minister za finance Andrej Šircelj

O izplačilu dodatka najbolj ranljivim