nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Dolenjci in Posavci bodo 1. maj praznovali na Debencu in Lisci

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
25.04.2016 10:41

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dolenjske, Bele krajine in Posavja bo praznik dela obeležila s tradicionalnima osrednjima območnima prvomajskima slovesnostima na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Poudarili bodo problematiko plač, prekomernega delovnega časa in druga pereča sindikalna vprašanja.

Koordinator novomeške območne organizacije ZSSS Igor Iljaš je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo na Debencu osrednji slavnostni govornik generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman, na Lisci pa predsednica komisije za ženska vprašanja pri Sindikatu kovinske in elektro industrije Slovenije Mateja Gerečnik.

Prireditelji ob ugodnem vremenu na obeh pričakujejo po približno 3000 obiskovalcev, pred tem pa se bodo predstavniki ZSSS pred mejnim prehodom Obrežje še pred prvomajskimi prazniki, v torek ob 11. uri, tradicionalno srečali s hrvaškimi kolegi.

Na tamkajšnjem srečanju bosta predsednika Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Mladen Novosel in ZSSS Dušan Semolič tudi podpisala skupno izjavo o beguncih Človekove in delavske pravice za vse.

Iljaš se je danes dotaknil tudi regijske zaposlenosti. Kot je dejal, so predlanski in lanski gospodarski kazalniki pokazali premik na bolje, hkrati pa se brezposelnost na regijski ravni zadnji dve leti zmanjšuje.

V jugovzhodni Sloveniji in Posavju se je gospodarsko stanje lani ustalilo, večjih stečajev in odpuščanj ni bilo, tako da se je omenjena območna organizacija ZSSS, ki šteje približno 7500 članov, lani ukvarjala pretežno z organizacijsko in drugo dejavnostjo, je še povedal Iljaš.