stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Dolenjci poleti najraje beremo lahkotne knjige

Piše: R. K.

Čas objave:
10.08.2022 11:30

Dolenjci poleti najraje beremo kriminalke, biografije in romane s humorno in ljubezensko tematiko. Bojana Medle iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto pojasnjuje, da v knjižnico poleti zaidejo tudi tisti, ki med letom zaradi obveznosti nimajo časa.

Med tujimi avtorji so najbolj brane knjige avtorice Elene Ferrante, kriminalni romani Karen M. McManus ter knjigi Pokliči me po svojem imenu in Normalni ljudje. 

Bralci so navdušeni tudi nad Bralnimi paketi presenečenj. Novomeški knjižničarji v pakete zapakirajo kakovostne domače in tuje knjige tako za mlade kot tudi za odrasle. 

Med kriminalkami sta trenutno najbolj izposojeni knjiga Irene Svetek Rdeča kapica in nadaljevanje Beli volk. Priljubljena avtorja sta tudi Robert Golob in Mojca Širok. 

V zadnjih letih beležijo porast izposoje biografij slovenskih avtorjev. V ospredju so Kurji pastir Ferija Lainščka, Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj in biografiji Radka Poliča in Petre Pogorevc. 

Od humornih in navihanih avtorjev so priljubljeni Kamenko Kesar, Miha Šalehar in Goran Vojnović.

Vsako leto je v Knjižnici Mirana Jarca zelo izposojen tudi aktualni kresnikov nagrajenec - letos je to Roman Rozina z družbenim romanom Sto let sramote.

Na študijskem oddelku so najbolj izposojene biografije, turistični vodniki in knjige na temo duhovne rasti. V ospredju je biografija Petra Čeferina Nespodobni odvetnik. Priljubljene so tudi knjige o zdravju - Placebo ste vi je le ena izmed njih. Avtorici Louise Hay in Esther Hicks sta tudi med bolj priljubljenimi. 

Otroci in mladostniki med počitnicami najraje berejo pustolovske, fantazijske in humorne knjige. Priljubljeni so tudi stripi, med njimi serija stripov Pasji mož in stripi Mikija Mustra. Še vedno so zelo aktualne knjige Pet prijateljev, Harry Potter in Lov na pošasti. Med slovenskimi mladinskimi avtorji so najbolj izposojeni Žiga X. Gombač, Sebastijan Pregelj in Igor Karlovšek.