volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Dolenjski župani odločajo o novi rešitvi za Cerod II

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.09.2015 13:26

Župani 15 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, vključenih v projekt regijskega Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske - Cerod, so se danes seznanili s predlogom racionalnejše rešitve za drugi del tega spomladi ustavljenega projekta. Za slabih deset milijonov evrov naj bi zgradili manjši obrat za mehansko biološko predelavo in kogeneracijo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji mesečni novinarski konferenci povedal, da bodo o omenjenem predlogu dokončno odločali v kratkem. Sicer pa je nova rešitev štirikrat cenejša od prejšnjega projekta, za katerega bi morali nameniti 32 milijonov evrov, in kot taka ne bi vplivala na podražitev ravnanja z odpadki ter na ceno njihove predelave.

Dodal je, da so župani po seznanitvi s prednaložbeno dokumentacijo novi predlog soglasno podprli, ta pa ob naložbi v omenjeni 8,87 milijona evrov vredni obrat predvideva še gradnjo približno 750.000 evrov vredne kogeneracijske oz. plinske elektrarne. K njeni naložbi bi sicer radi pritegnili zasebnega partnerja.

Za financiranje polovice projekta, ki naj bi ga vodilo podjetje Cerod, naj bi najeli posojilo, vendar brez občinskih poroštev. Razliko potrebnega denarja bi zagotovilo omenjeno podjetje in pri projektu sodelujoče občine. Njihov delež bi določili glede na število prebivalcev in količino zbranih odpadkov.

Obrat bi morali zgraditi najkasneje v enem letu, odpadke pa bi do njegovega obratovanja skladiščili oz. shranjevali s pomočjo baliranja. Podpis pogodbe o izgradnji obrata bi podpisali šele po zagotovitvi naložbenega denarja, je dodal novomeški župan.


Macedoni se je v nadaljevanju dotaknil še urejanja novomeške prometne ureditve, v okviru katerega bodo uredili več novih parkirišč in prenovil nekaj cestnih odsekov. V Novem mestu so tudi prenovili oz. prilagodili vozni red mestnih avtobusov.

Opozoril je še, da je Mestna občina Novo mesto ob polletju poslovala pozitivno. Imela je približno 15,5 milijona evrov prihodkov in približno 12,8 milijona evrov odhodkov. Ob tem je napovedal nadaljevanje racionalizacije poslovanja in predvidoma oktobra dve do triodstotno pocenitev otroških vrtcev.

Novomeška občina nadaljuje tudi projekt rušenja nekdanje občinske stavbe. Začela je urejati, v nekaj dneh pa bo začela tudi zasipavati veliko gradbeno jamo, ki je ostala po gradnji novomeške avtobusne postaje. Macedoni je napovedal še gradnjo novega novomeškega trgovskega centra v Irči vasi, ki naj bi ga z levim Krkinim bregom povezala nova brv za pešce in kolesarje.

Dotaknil se je tudi krize z begunci in dejal, da je imenoval posebno občinsko koordinacijsko skupino, ki bo skrbela za njihov morebitni sprejem in drugo podporo. Skupino sestavljajo poveljnik civilne zaščite, novomeški podžupan Bojan Kekec, predstavnik gasilcev, poveljnik regijske civilne zaščite ter predstavniki škofijske Karitas, Rdečega križa in policije, je še navedel Macedoni.