stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Osilnica

Dom po šestih letih v blatu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.12.2012 09:20

Nestrokovno, brez upoštevanja veljavnih normativov javne mreže varstva starostnikov in zasebnimi interesi načrtovan projekt Doma starejših občanov v Selih pri Osilnici, je šest let po končanih delih še vedno v globokem blatu.

Občina Osilnica je za gradnjo doma- (kot enote kočevskega , kar je moral župan tik pred polaganjem temeljnega kamna v uradnem listu julija to 2005 preklicati)- po volji županov jugovzhodne statistične regije pridobila sredstva iz takratnega regionalnega sklada s sedežem v Novem mestu, v višini okoli 500 tisoč evrov. Bolj pa je stavbo in njeno poslanstvo, »da naj bi s starostniki in delovnimi mesti oživeli dolino«, v brezno potegnil trhel projekt, ki je stal na nestrokovnih nogah.

Takratni minister Janez Drobnič je v projektu videl zgolj interes posameznikov po okoriščanju, a takratni osilniški župan Anton Kovač očitno tega ni upošteval, verjetno zaradi domnevno napačnih svetovalcev, ki so bodisi spregledali veljavne standarde pokritosti javne mreže institucionalnega varstva, ali pa so bili trdno prepričani, da bodo osilniško enoto preprosto zrinili pod streho kočevskega doma starejših občanov. Takšni možnosti se je nagibal tudi Milan Krajnc, direktor DSO Črnomelj in v času nastajanja projekta vršilec dolžnosti direktorja DSO Kočevje.

Valerija Buržan, direktorica Centra Draga na Igu, ki naj bi tudi sodelovala pri tem projektu, te dni izjavlja, da takrat ni bilo politične volje (strokovno, institucionalno potrebo nalašč prezre) ,da bi zaživelo poslanstvo doma v Osilnici, verjame pa, da je prihodnost osilniške doline zgolj v raznolikem programu socialnega varstva. Zavod Draga bi lahko dom napolnil z največ dvajsetimi svojimi stanovalci, že šest leta pa se zatika, ko ne vedo, kako in s kom zagotoviti preostalih 60 uporabnikov. Poleg stavbe, ki jo je morala občina v tem času zaščiti pred propadanjem, in dvajsetimi stanovalci ter »pobožnimi sanji« onih, ki so imeli vmes prste pri snovanju projekta, za dokončanje slednjega ves čas ne ponujajo nič več. Vedno so jih polna usta potreb po oživitvi kraja, a zbode, da šele po tem omenjajo uporabnike, torej ljudi. Še v najtežjem položaju je župan Antun Volf. Na vse pritege že v drugem mandatu skuša rešiti, kar se rešiti da. Za dokončanje stavbe naj bi potrebovali okoli štiri milijone evrov. Iz katerih virov in kdaj, če sploh, lahko pridobi denar, se večkrat vpraša. Se bodo našla nepovratna sredstva, kdaj lahko občina računa na denar iz Pokolpja, je odrta možnost najetja posojil. Bo država naposled pomagala območjem ob meji, ko so zasebni naložbeniki dvignili roke od morebitnega vlaganja v socialne programe. Kaj pa alternativni programi, denimo , da bi v domu zaživel celinski turizem, so tudi predlogi.

Preko nove rešilne bilke, inovativnega projekta socialnega varstva, ki ga bodo posredovali ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, naj Osilnica, po namigu iz Drage, postane kraj medgeneracijskega srečanja starih in mladih.

Sedanji župan, ki ni bil del zgodbe, ko je projekt nastajal, srčno upa, da bodo tako domsko zgodo spravili pod streho. A četudi bi zaprli krog finančne konstrukcije, v grmu tiči druga , prav tako velika težava. Kot na dlani je namreč, da bi tudi zgrajen dom lahko dobil koncesijo za samostojno opravljanje dejavnosti, še manj, da bi ga pod svoje kot enoto vzel kakšen že obstoječi dom v Sloveniji.

V kočevskem domu starejših občanov so že septembra 2005 s strokovnimi utemeljitvami in soglasjem sveta doma to razložili. »Mi smo pripravljeni kot zunanji sodelavci pomagati preko programov, če bodo seveda ti ponujeni. In niče več. » »Ker se ves čas govori o oživitvi kraja, moje osebno mnenje je, da bi ta dolina lahko na tem pridobila s kakšnimi drugimi, denimo turističnimi programi. Ne pozabimo, kraj se lahko oživi z mobilnimi ljudmi in denarjem, » je dejala Lidija Vardijan Žagar, direktorica Doma starejših občanov Kočevje, in poudarila, da ona osebno in v imenu doma ne vidi več prav nobenega smisla (razloga, potrebe) v sodelovanju pri sestavljanju »inovativnega programa« . »Čaka nas gradnja enote za demenco v Kočevju in dvigovanja standarda naših uporabnikov. Mar ni to dovolj, » je še dejala.