stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Grosuplje

FOTO: V Grosuplju zasadili drevored japonskih češenj

Piše: STA

Čas objave:
28.10.2021 17:32

V Grosuplju so danes zasadili drevored japonskih češenj v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter na 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Veleposlaništvo Japonske želi z njimi prispevati k zelenim površinam v mestih in Slovencem omogočiti, da bodo lahko vsako pomlad občudovali cvetoče češnje.

Drevored nosi pomen dobrega sodelovanja in prijateljstva med Slovenijo in Japonsko, pa tudi med Evropsko unijo. Češnje bodo ponazarjale prijateljstvo in medsebojno spoštovanje narodov sveta ter mir v svetu, so zapisali v vabilu na dogodek.

Češnje so slavnostno zasadili župan Občine Grosuplje Peter Verlič, direktor občinske uprave Dušan Hočevar, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya in olimpionik Miroslav Cerar. Navzoča sta bila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko.

Cerar, sicer tudi častni predsednik slovensko-japonskega poslovnega kluba, je vesel, da se je zamisel o zasaditvi japonskih češenj uresničila. "Mislim, da bodo te japonske in naše češnje še dodatno poglobile sodelovanje," je dejal in izpostavil vezi tako na kulturnem, športnem kot gospodarskem področju.

Predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya pa je povedal, da so za zasaditev japonskih češnjevih dreves z namenom izbrali ravno Grosuplje. "Od tod izvira Miroslav Cerar, ki ga na Japonskem imenujejo bog gimnastike. Drugi razlog pa je, da si z občino Grosuplje delimo isto vizijo in vrednote v skrbi za okolje," je pojasnil izbiro lokacije. Dodal je, da naj češnjeva drevesa pri meščanih in mimoidočih vzbujajo srečo in veselje kot navdajajo tudi ljudi na Japonskem.


Drevored so zasadili ravno na Cerarjev rojstni dan. "Med nami imamo človeka, zaradi katerega se občina Grosuplje imenuje olimpijska občina," je izpostavil župan Verlič, ki je Cerarja označil za vzornika mnogim mladim in velikega človeka.

Japonske češnje "sakura" so v Grosupljem zasadili v okviru projekta Sakura Cherry Tree Project, gre za projekt Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, katerega namen je, da se v času od aprila 2021 do marca 2023 v več slovenskih občinah zasadijo japonske češnje, te pa bodo nekoč zacvetele in odnose med državama še utrdile.

Veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima je ob zasaditvi drevoreda povedal, da sta 2021 in 2022 posebni leti za Slovenijo in Japonsko zaradi olimpijskih iger, kjer so bili slovenski športniki izjemno uspešni, in zaradi 30-obletnice diplomatskih odnosov med državama prihodnje leto. "In ko bodo češnje zrasle in cvetele, ne bodo le lepe na pogled, ampak tudi spomin na olimpijske igre v Tokiu in na prijateljstvo med Japonsko in Slovenijo," je dejal Matsushima.

Češnje sakura so eno najbolj priljubljenih dreves na Japonskem, so tudi neuradni simbol japonskega naroda. Vsako leto v času cvetenja, od konca marca do začetka aprila, na Japonskem praznujejo praznik hanami, ko se številni Japonci zbirajo in opazujejo cvetoča drevesa.

Japonska je Sloveniji podarila tristo sadik japonskih češenj že leta 1999 in s tem dejanjem na simbolni ravni odprla gospodarsko pot med državama, prvo češnjo je 9. oktobra 2000 ob Večni poti pod Rožnikom v Ljubljani zasadila japonska princesa Sayako.