stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Družba GEN-I obsoja nesprejemljive poslovne prakse konkurentov

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
01.12.2021 13:39

V času največje svetovne energetske krize opazujemo nesprejemljive poslovne prakse konkurenčnih dobaviteljev, ki najbolj prizadanejo najranljivejše odjemalce, torej gospodinjstva, v času ekstremnih cen električne energije, nizkih temperatur in posledično najvišje porabe energije, sporočajo iz družbe GEN-I. Odpovedi pogodb za oskrbo z električno energijo zaradi izboljševanja finančnega rezultata kažejo na popolno pomanjkanje čuta za stisko navadnih ljudi. GEN-I bo kljub temu, da dodatnih količin električne energije še nima zakupljenih, poskrbel za vse stranke gospodinjskega odjema, ki jim je Telekom Slovenije odpovedal pogodbo. Vsem, ki se bodo pravočasno odločili za zamenjavo dobavitelja, bo GEN-I zagotovil enake cene kot svojim zvestim odjemalcem.

Družba Telekom Slovenija je 29. novembra 2021 vsem svojim odjemalcem električne energije napovedala odpoved pogodb za oskrbo s 1. januarjem 2022. S tem so popolnoma izrabili zaupanje 13.000 družin in sredi energetske krize, nizkih temperatur in praznikov pred vrati pustili svoje odjemalce enostavno na cedilu, menijo v GEN-I. Dodajajo, da so hkrati enostransko prenesli svojo odgovornost na ostale dobavitelje, da slednji rešujejo njihove napačne poslovne odločitve ter morebitno energetsko revščino posameznikov.

Odpoved pogodb na tako kratek rok pomeni, da imajo odjemalci le še osem dni časa za sprožitev zamenjave dobavitelja, ki jih bo pripravljen sprejeti. V nasprotnem primeru pa bodo elektriko plačevali po štirikratni ceni. Telekom Slovenije s takšnim neodgovornim ravnanjem v času največje energetske krize dodatno povečuje energetsko revščino v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost GEN-I. Z namenom povečanja lastnega kratkoročnega dobička je po njihovem mnenju Telekom Slovenije pustil svoje odjemalce v nemilosti, da se sami znajdejo v teh izjemno zahtevnih in negotovih razmerah, ki trenutno vladajo na trgu z električno energijo. "Namesto, da bi svojim odjemalcem, ki se jim je pogodbeno zavezal, dobavil elektriko po pogodbenih cenah, bo raje z opustitvijo oskrbe najranljivejših odjemalcev občutno izboljšal svoj poslovni rezultat. Novi dobavitelji pa s tem prevzemajo v celoti tudi finančno breme, ki izhaja iz Telekomovih slabih poslovnih odločitev na nakupni strani, istočasno pa so se v Telekomu z neprimerno poslovno prakso temu v celoti izognili in celo finančno okoristili," so zapisali.

GEN-I kot najbolj zaupanja vreden dobavitelj ostro zavrača in obsoja takšno nepošteno poslovno prakso. Kljub temu, da GEN-I tudi zaradi politične intervencije predsednika uprave Telekom Slovenije g. Cveta Sršena posluje brez uprave, so na kolegiju direktorjev družbe sprejeli odločitev, da bodo poskrbeli za vse gospodinjske odjemalce, ki jim je Telekom Slovenije odpovedal oskrbo z elektriko. To bodo lahko storili za vse odjemalce, ki bodo še pravočasno izrazili željo po zamenjavi dobavitelja – kljub temu, da dodatne elektrike nimajo zakupljene in so cene na borzah še dodatno narasle. Tudi tem gospodinjskim odjemalcem bodo ponudili enake cene dobave električne energije, kot jih zagotavljajo njihovim zvestim odjemalcem. Če bodo odjemalci želeli zamenjati
dobavitelja, morajo ustrezni obrazec izpolniti pred 8. decembrom 2021.

Vse odjemalce zato GEN-I poziva, da ukrepajo hitro. Le tako se bodo lahko izognili enormnemu povišanju stroškov oskrbe z električno energijo, ki jim grozi zaradi Telekoma Slovenije.

Odziv na navedbe ministra, g. Aleša Hojsa, v oddaji Tarča: GEN-I je bil na razveljavljenem razpisu Združenja zdravstvenih zavodov najugodnejši ponudnik

Stroški oskrbe z električno energijo za poslovne odjemalce so v celoti odvisni od trenutka zakupa energije na trgu. V GEN-I svojim poslovnim odjemalcem prav zaradi pogostih nihanj cen na veleprodajnih trgih svetujemo, kdaj je najbolj primeren čas za nakup električne energije za prihajajoče obdobje. Vsi poslovni odjemalci, ki so sledili našim priporočilom in si zagotovili električno energijo že v začetku oziroma vsaj v sredini leta, so zdaj zadovoljni, saj bi jih v primeru kasnejše odločitve stala bistveno več. V teh razmerah bo GEN-I poskrbel za najranljivejše, za gospodinjske odjemalce. Zanje smo kot edini dobavitelj v Sloveniji zamrznili cene elektrike in plina najmanj do poletja 2022.

Blažitev posledic energetske krize v gospodarstvu in javnem sektorju je naloga Vlade Republike Slovenije, ki ima za to v rokah vse mehanizme. Žal se kot ena redkih v Evropi obnaša, kot da energetska kriza ne obstaja. Ob tem ostro zavračamo izjave ministra za notranje zadeve g. Aleša Hojsa v oddaji Tarča o »podražitvi elektrike za bolnice«. Trenutni dobavitelj elektrike Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije je Petrol. GEN-I zato ne more podražiti elektrike kupcu, ki že ima drugega dobavitelja. Na razpisu za oskrbo v letu 2022 je bil GEN-I najugodnejši ponudnik, saj je bil za skoraj 400.000€ cenejši od drugega ponudnika ECE in za več kot 450.000€ cenejši od Petrola
kot trenutnega dobavitelja.

Žal se je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije javno naročilo za nakup elektrike odločilo izvesti šele sredi novembra, to je sredi največje energetske krize v zadnjih 30 letih. Če bi to naročilo podobno kot v preteklih letih izpeljalo sredi poletja, bi prejelo bistveno cenejše ponudbe za oskrbo z električno energijo. Če bi na primer razpis izvedli 16.7.2021, bi se v GEN-I glede na takratne cene na energetskih trgih lahko odzvali z ugodnejšimi cenami. Tako bi cena za kWh VT v EUR brez DDV znašala 0,09200, cena za kWh MT v EUR brez DDV bi bila 0,06834, cena za kWh ET v EUR brez DDV pa 0,08169. Skupaj bi bila vrednost brez DDV 9.681.490,35.

Razmere so se v zadnjem tednu na energetskem trgu še dodatno zaostrile, kar najverjetneje pomeni, da bodo stroški še dodatno narasli.