polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Novice Novo mesto

Država naj obdrži delež v Krki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.02.2013 21:07

Klasifikacija državne naložbe v Krki med portfeljske, v kateri ni obveze ohranjanja lastniškega deleža, je po mnenju regionalnih odborov Pozitivne Slovenije družbeno škodljiva.

Kot opozarjajo, je razvrstitev Krke v državni "plan prodaje" v Novem mestu ter v širši regiji, tako na Dolenjskem kot v Beli krajini, sprožila veliko zaskrbljenosti.

Poslanka PS Renata Brunskole in Rafko Križman v imenu regionalnih odborov PS Dolenjska in Bela krajina vlado pozivata, naj ponovno prouči odločitev o uvrstitvi Krke v načrtu prodaje državnega premoženja. Država ima namreč v Krki 15-odstotni lastniški delež, skupaj s paradržavnimi skladi pa posredni in neposredni lastniški delež države v Krki skupno znaša 25,18 odstotka, poudarjata.

Krka namreč zaposluje več tisoč ljudi, podjetje pa je tudi eden najzanesljivejših plačnikov v državi in eden največjih davkoplačevalcev, sta zapisala. Zaradi širšega interesa predlagata, da država in paradržavni skladi ne prodajo delnic Krke. Brunskoletova se bo danes popoldne zato sestala s pristojnim državnim sekretarjem Markom Pogačnikom in mu predlagala umik Krke iz načrta odprodaje.


"Umik državne lastnine iz Krke je družbeno škodljiv, zato vlado pozivamo, naj opusti načrte odprodaje. Poudarjamo, da ne gre za ekonomski nacionalizem. Gre za enostavno logiko, da je nesmiselno tvegati najboljše, kar imamo v ekonomsko slabih časih," sta zapisala Brunskoletova in Križman. Ob današnjem obisku vlade na Dolenjskem in Beli krajini sicer upata, da bo ta naredila vse potrebno, da Dolenjska ostane gospodarsko uspešna regija.

Vlada je prejšnji teden namreč sprejela klasifikacijo naložb, na podlagi katere se bo naložbe države preneslo na Slovenski državni holding. Državno naložbo v Krki je označila kot portfeljsko naložbo, s katero holding upravlja in razpolaga po izključno ekonomskih merilih. V ta sklop so uvrščene tržno zanimive naložbe ter družbe, ki pred prodajo potrebujejo aktivno sodelovanje lastnika v procesu prestrukturiranja.