stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Dva Zlata znaka v SB Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2023 11:27

Zbornica zdravstvene in babiške nega SLovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je tudi letos podelila Zlati znak Zbornice - Zveze za leto 2023. Med prejemniki sta tudi medicinski sestri iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Marta Blažič, magistrica zdravstvene nege, medicinska sestra na okulističnem področju v Splošni bolnišnici Novo mesto je prejemnica Zlatega znaka za l. 2023. Zlati znak je najvišje priznanje strokovnega združenja, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki ga prejme posameznik/ca za izjemne dosežke na strokovnem področju.

Marjeta Berkopec, dipl. med. sestra v operacijski dejavnosti v Splošni bolnišnici Novo mesto je soavtorica knjige Zaščitne sestre, ki je bila izdana pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. V knjigi so predstavljena različna zgodovinska obdobja delovanja zaščitnih sester in njihovega izobraževanja najprej v središču monarhije na Dunaju, po razpadu Avstro-Ogrske pa v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev ter nato v Kraljevini Jugoslaviji v izobraževalnih ustanovah v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, kjer so si v različnih obdobjih pridobivale znanje in izobrazbo tudi Slovenke, ki so se šolale za negovalke, skrbstvene sestre in otroške negovalke.