stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Energijske pijače

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
22.03.2024 12:25

V zadnjem obdobju lahko pogosto zasledimo vse več novic o energijskih pijačah in njihovi škodljivosti, pa tudi o tem, da jih uživajo tudi otroci. S farmacevtko Klavdijo Kežman iz Dolenjskih lekarn, Lekarne Šentjernej smo se pogovarjali o tej vroči tematiki.

Energijske pijače so brezalkoholne pijače, ki vsebujejo snovi s stimulativnimi učinki (največkrat je to kofein) v kombinacijah s sladkorji, vitamini (predvsem skupine B), aminokislinami.

Kofein je najpomembnejša sestavina. Vpliva na povečano pozornost in budnost. Dnevni odmerki med 100 in 250 mg so ocenjeni kot varni za zdrave odrasle osebe. Energijske pijače v 250 ml vsebujejo 80 mg kofeina v 475 ml pa celo 160 mg. Organizem se z rednim vnosom kofeina nanj navadi, kar oteži nadzor nad vnosom energijskih pijač in ta se praviloma s časom povečuje. Pitje energijskih pijač lahko predstavlja tveganje za zdravje, zlasti, če se pijejo v prevelikih količinah ali če se kombinirajo z alkoholom. Kofein delno zabriše delovanje alkohola, kar pomeni, da se oseba počuti manj opita, kot je v resnici. Predvsem je njihova uporaba lahko tvegana za ljudi s srčnimi obolenji. Kofein podaljša čas uspavanja in zmanjšuje potrebo po globokem spanju, kar lahko vodi v motnje spanja.

Visoki odmerki kofeina učinkujejo na mišice. Problematičen je predvsem učinek na srčno mišico, ki se kaže s povišanim srčnim utripom, lahko privede do srčnih aritmij. Nekateri občutijo tudi slabost, bolečine v trebuhu in prebavne težave, občutijo nemir, nervozo, vzburjenost, mišične krče. Učinki so odvisni od tolerance na kofein, zaužite količine in telesne mase. Prav zaradi nizke telesne mase se pri otrocih in mladostnikih učinki bolj izrazijo. Tveganje za zastrupitev je največje pri otrocih in mladostnikih. Kofein se pri njih dalj časa zadrži v telesu. Zastrupitve so običajno posledica prevelikega vnosa kofeina.
Športniki, ki pijejo energijske pijače imajo slabšo sposobnost regeneracije organizma. Po podatkih NIJZ lahko uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih povzroči srčne aritmije.

Energijske pijače vsebujejo velike količine sladkorjev in arome, ki zabrišejo grenak okus kofeina. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije je povprečna vsebnost sladkorja 10,8g v 100ml. Sladkor se v tekoči obliki hitreje absorbira zaradi česar pride do hitrega povečanja sladkorja v krvi. Velike količine sladkorja lahko vplivajo na debelost, karies, sladkorno bolezen in ter na bolezni srca in ožilja. Taurin je aminokislina, ki je kot gradnik beljakovin prisotna v vsakodnevni prehrani. V energijskih pijačah je 35- krat večja količina, kar je do 2000mg ob zaužitju 500 ml. Taurin sodeluje v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, sodeluje pri regulaciji natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in ledvicah.

Vitamini skupine B so dodani v količinah, ki pogosto presegajo priporočene dnevne odmerke. Sodelujejo pri presnovi Oh, AK, lipidov. Energijske pijače pije različno pogosto več kot tretjina mladostnikov. Vse pogosteje se z njimi srečujejo vedno mlajše skupine otrok in mladostnikov.

V Sloveniji ni omejitev pri prodaji energijskih pijač. Na voljo so v najrazličnejših okusih in pakiranjih do 553ml. Nekatere države EU so uvedle prepoved prodaje mlajšim od 18 let. Za več energije lahko sami največ naredimo s spremembo življenjskega sloga. Uživamo zdravo, ekološko pridelano hrano v ustreznih količinah, smo telesno aktivni na svežem zraku, imamo dovolj spanja ter prijetno družbo.

Celotnemu pogovoru s farmacevtko Klavdijo Kežman iz Dolenjskih lekarn, Lekarne Šentjernej, lahko prisluhnete v pripetih zvočnih datotekah.

Dolenjske lekarne: energijske pijače, 1. del


Dolenjske lekarne: energijske pijače, 2. del


Dolenjske lekarne: energijske pijače, 3. del