stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Evropska poslanka Romana Tomc je bila ogorčena

Piše: R.K.

Čas objave:
22.03.2024 08:52

Včeraj, 21. marca, je občino Brežice obiskala evropska poslanka Romana Tomc in si skupaj z županom občine Brežice Ivanom Molanom, podžupanoma Aleksandrom Gajskem in Bogdanom Palovšnikom, direktorico občinske uprave Patricio Čular in predsednikom Sveta KS Velika Dolina Fredijem Žibertom ter podpredsednikom Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavkom Bizjakom, ogledala določeno lokacijo izpostave azilnega doma na območju Obrežja.

Župan Ivan Molan se ji je zahvalil za obisk in dejal, da sta s poslanko sodelovala tudi v času begunske krize leta 2015.

Seznanil jo je z namero Vlade, da na območju občine Brežice vzpostavi Registracijski center za okoli 600 ljudi, poleg katerega naj bi vzpostavili tudi azilni dom.

''Tu gre za neprimerne bivalne pogoje; ta prostor ni namenjen bivanju. Po drugi strani pa je to je eden najbolj obremenjenih mejnih prehodov, preko katerega na leto preide 5 milijonov vozil, vključno z ogromnim številom tovornjakov.  Smatrano je, da to, kar je storila Vlada, nekorektno do lokalne skupnosti in nehumano do migrantov,'' je uvodoma povedal Molan.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je ob ogledu lokacije, ki je tik ob mejnem prehodu Obrežje, bila začudena in ogorčena, da je Vlada enostransko, brez dialoga z lokalno skupnostjo sprejela sklep za postavitev izpostave azilnega doma na lokaciji, ki je popolnoma neprimerna za bivanje.

Ob tem je Tomčeva poudarila: ''Ugotavljam, da je to področje, kjer je ogromno transporta, tovornjakov. Hkrati pa sem začudena, ko vidim stavbo, ki je pravzaprav namenjena nastanitvi živine in ki naj bi jo preuredili v bivanjski prostor za prosilce za azil. Tudi z vidika varovanja človekovih pravi je lokacija popolnoma nesprejemljiva; samo poglejmo kakšno bo stanje tu poleti – neznosna vročina, pogoji bivanja bodo absolutno neznosni. Na drugi strani pa seveda razumem lokalno prebivalstvo, ki je bilo postavljeno pred dejstvo, da tukaj dobi azilni center, nihče pa ne ve koliko prosilcev za azil bo sem prišlo, Vlada pa nima nobenih odgovor in to je skrajno neodgovorno. Takšne odločitve se vedno sprejemajo v sodelovanju z lokalno skupnostjo in kot rečeno prostor je absolutno neprimeren.''

Ob tem je še dodala, da je lokacija primerna za organizacijo registracijskega centra, ki na tem območju že deluje, nikakor pa ni primerna za azilni center. ''Tudi mešanje registracijskega centra in azilnega centra v osnovi ne gre skupaj – to sta dve različni kategoriji ljudi, ki morata biti ločeni,'' je še poudarila.

Ponudila roko lokalnemu prebivalstvu

''Ljudem, ki jih tukaj skrbi kaj jih čaka, bom pomagala s tem, da na to problematiko opozorimo v Bruslju, da skupaj napišemo pismo pristojnim agencijam, ki preverjajo če so izpolnjeni pogoji za azilne center. Verjamem, da če si bi kdorkoli iz Bruslja prišel ogledat lokacijo, bi naša Vlada, ki skuša tu vzpostaviti azilni center, dobila zelo resen opomin,'' je odločno povedala evropska poslanka Romana Tomc.