stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Festival cvička se bliža

Piše: R.K.

Čas objave:
13.05.2022 11:11

Festival cvička se bliža in včeraj so na tiskovni konferenci na novomeškem Glavnem trgu predstavili številne novosti, ki se obetajo v Novem mestu zadnji vikend v maju.

Pestro dogajanja v okviru Festivala cvička poteka že od aprila, saj so se že odvili nekateri spremljevalni dogodki, nekateri pa se bodo v prihodnjih tednih. Tako je 11. in 12. aprila potekalo ocenjevanje vin v okviru 50. Tedna cvička (KGZS Zavod Novo mesto), 1. maja se je odvijala Kolesarska dirka po dolini reke Krke (Novo mesto), 7. maja so se pohodniki podali po Slakovi poti na Trški gori. 7. srečanje vinogradniških pevskih skupin-zborov Dolenjske bo v Kulturnem domu Trebnje potekalo ta petek, 19. maja pa bo na Centru biotehnike Grm Novo mesto potekala Akademija cvičkovega turizma, s predstavitvijo zbornika 50. Tedna cvička.

festival-cvička
Predstavitev Festivala cvička
R.K.

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni je povedal, da bo Festival potekal v prenovljenem starem mestnem jedru Novega mesta s poudarkom na kulturno-zabavnih dogodkih in zelo pestro ponudbo tako v družabnem, kulinaričnem in turističnem smislu. "Osebno sem zelo vesel, da se bo v okviru festivala ponovno obudila Cvičkarija, ki sem jo rad obiskoval že v svojih študentskih letih. Verjamem, da bo Festival cvička v nadaljnjih letih zaznamoval turistično ponudbo Novega mesta," je povedal.

festival-cvička
Predstavitev Festivala cvička
R.K.

Direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac je povedal, da so ugotovili, da vsi sodelujoči na Festivalu cvička; Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, DNŠ in Pop up wine festival, skupaj lahko naredijo program, ki zadovolji vse starosti obiskovalcev. Pripravljeni so na veliko obiskovalcev, pričakujejo jih 10 tisoč.

Turistično informacijski center sprejema veliko klicev iz vse Slovenije s prošnjami po oblikovanju turističnega produkta. Tako so oblikovali turistični produkt, s katerim so najprej naslovili upokojence, nato pa kmalu ugotovili, da je zanimanje po tovrstni ponudbi tudi v drugih starostnih skupinah. Tako so pripravili turistični produkt, ki vključuje prevoz, ogled mesta in udeležbo na dogodku za 15 evrov. Iz tujine trenutno klicev niso zaznali.

festival-cvička
Predstavitev Festivala cvička
R.K.

Prizorišče letošnjega Festivala cvička se bo sicer raztezalo preko Novega trga, Rozmanove, Glavnega trga do gradu Grm. Na Glavnem trgu bodo postavili 750 kvadratnih metrov velik šotor, ki bo zagotovil nemoteno izvedbo dogodka ne glede na vreme.

Makovac je povedal, da so na Zavodu Novo mesto prepričani, da je to največja prireditev v Novem mestu. Nanjo so se dobro pripravili, tako na različnih nivojih glede ponudbe, varnosti, nujne medicinske pomoči, parkirišč, drugih možnosti za priti na prizorišče. Vse obiskovalce vabijo, da uporabijo javni prevoz. Dogovarjajo se tudi s Slovenskimi železnicami, da bodo pripravili cvičkov vlak za soboto. Glede prevozov v petek in nedeljo pa trenutno še potekajo pogovori z lokalnimi prevozniki in zasebniki.

festival-cvička
Predstavitev Festivala cvička
R.K.

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je letos s svojo prireditvijo Teden cvička doživela Abrahama. Več o tem, kaj nas čaka v dneh od 27. do 29. maja, je predstavil podpredsednik g. Jože Bašelj. »Aktivnosti v povezavi s pripravo 50. tedna cvička potekajo že več kot pol leta, res intenzivno delo pa se je pričelo sredi aprila in do zaključka prireditve ne bo predaha. Veseli nas, da se vračamo v Novo mesto, pričakovanja ob jubilejnem dogodku pa so velika. Pričakujemo rekordno udeležbo, kar je nakazala že izredno visoka udeležba na nedavnem pohodu po Slakovi poti. Cvička bo dovolj za vse kljub pozebi in neugodnim vremenskim razmeram v lanskem letu.«

festival-cvička
Predstavitev Festivala cvička
R.K.

Več o obuditvi in pomenu Cvičkarije je spregovorila predsednica Društva novomeških študentov Lana Klemenčič. "Organizatorji Cvičkarije smo mlada ekipa in soočamo se s številnimi izzivi, saj to delamo prvič. Smo na vrhuncu pripravljalnih aktivnosti, koncept prireditve pa je ločen na dva dela; poučni in zabavni. Na večernem koncertnem delu bodo nastopile znane novomeške rock zasedbe, tako da bo zabava res prava," je povedala Lana Klemenčič.

Pop up wine festival bo potekal v sklopu Festivala cvička na Gradu Grm, in sicer v petek, 27. maja. Akademija cvičkovega turizma pa bo v torek, 17. maja ob 13. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v soorganizaciji Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto, Pop Up Wine Festivala, Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma ter Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Na Festivalu cvička bo sodelovalo tudi društvo Srčni lev, ki ga vodi Božo Kostadinovski. "V sklopu Festivala cvička bomo na vseh treh lokacijah prisotni s stojnico, kjer bomo zbirali dobrodelne prispevke za tri otroke, ki so se znašli v stiski. Deklico, ki potrebuje operacijo, dečka, ki se je z mamo znašel v hudi finančni stiski in dečka, ki se je usodno poškodoval v prometni nesreči in bo potreboval naprave za prilagoditev omejenih gibalnih sposobnosti."

Festival cvička bo ime pester spremljevalni program:
V soboto in nedeljo popoldne bo na voljo kotiček za najmlajše, v soboto bo na Glavnem trgu organiziran voden ogled mestnega jedra in znamenitosti, od 11.30 ure dalje pa je predviden ogled razgledne ploščadi na Kapitlju – novost v novomeškem turističnem programu.

V soboto ste v dopoldanskem času vabljeni na aktivnosti ob reki Krki in v prenovljen lokal Krka živi, kjer lahko spijete dobro kavo in si izposodite katerega od plovil. Prav tako v soboto je ob 11. uri organiziran voden pohod po Odprtih zidanicah, v nedeljo pa še poseben program na Rudolfovem splavu.

Za upokojence in turiste iz cele Slovenije smo pripravili paket celodnevnih aktivnosti za soboto in nedeljo, paket vključuje tudi prevoz z vlakom, vsekakor pa obiskovalcem Novega mesta v sklopu Festivala cvička nikakor ne bo dolgčas.