Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

Festival mlada portugalka je uspel

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.10.2017 14:08

Mlado vino je tokrat še posebej hrepenelo po prijetni družbi.

Ljubitelji vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika sta minulo soboto na metliškem gradu že devetič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, ki je popoldanskih in večernih urah na metliški grad pritegnil številne domačine, pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. 

Mlada portugalka 2017 (6).jpg

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se začne družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.

Mlada portugalka 2017 (1).jpg

Že v zgodnjih popoldanskih urah so na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, na kateri sta bila kraljica metliške črnine Katarina Plut in predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar. Pripeljala sta sod, v katerem je bilo mlado vino. Vinski publicist Jože Rozman je vanj zabil pipo in pričelo se je točenje letošnje portugalke. Na prireditvi so prav tako pripravili  trganje potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev je potekala po starih običajih, grozdne jagode so trgalci ročno stisnili in jih ločili od pecljev. Ta čast je letos pripadla nekaterim slovenskim regionalnim vinskim kraljicam ter predstavnikom sedme sile. Potem so posodo odnesli na grajsko dvorišče, kjer je aktualna kraljica metliške črnine  po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami.

Mlada portugalka 2017 (3).jpg

Na festivalu so svoja mlada vina predstavili številni priznani vinarji, to so bili Vinska klet Prus, Hiša vina Pečarič, Vinogradništvo Dolc, Kmetijska zadruga Metlika, Družina Hoznar, Anton Konda, Vinogradništvo Meginc, Vina Plut, Branko Kordič, Andrej Škof, Vinska klet Malnarič, Vina Vrbanek in Družina Šajatović.  Tudi tokrat so za kulinarične užitke  poskrbeli pri projektu Okusi Bele krajine, jedi sta ponudila Hotel Bela krajina in Gostišče Veselič.  Zbrane so nagovorili metliški župan Darko Zevnik, kraljica metliške črnine Katarina Plut, slovenska vinska kraljica Maja Žibert ter predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar.

Mlada portugalka 2017 (5).jpg

Ko se je dan prevešal v večer, so za dobro vzdušje na gradu poskrbeli člani Folklorne skupine Bled in Tamburaškega orkestra Carmen Cord. Preden se je pričela večerna zabava z glasbeno skupino Dežur, so proglasili še nagrajence letošnjega fotografskega natečaja ter podelili prehodni pokal za najboljšo portugalko po izboru obiskovalcev, ki ga je letos prejela Hiša vina Pečarič. Drugo mesto je osvojil Andrej Škof, tretje pa KZ Metlika. Grajsko dvorišče je bilo polno, kot že dolgo ne. Organizatorji so bili zadovoljni tako z vremenom, ki jim je šlo na roko, kot tudi s samim obiskom. Ocenjujejo, da se je prireditve skozi cel dan udeležilo okrog 1500 obiskovalcev.  

Mlada portugalka 2017 (6).jpg

Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije.