franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Finančna pismenost za boljšo kakovost življenja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.01.2016 06:34

Novomeški RIC danes ob 9. uri v svojih prostorih na Topliški cesti pripravlja novinarsko konferenco. Predstavljen bo projekt Finally - Finančna pismenost za Rome, triletni mednarodni projekt, ki ga zaključujejo v mesecu januarju ter rezultati RIC-a v preteklem letu in načrti za letos.

(Foto: ric-nm)
Konec januarja 2016 RIC Novo mesto zaključuje z vodenjem triletnega mednarodnega projekta FINALLY – Finančna pismenost za Rome (financiran s strani Evropske unije skozi program Vseživljenjsko učenje), v katerem so skupaj s projektnimi partnerji iz Italije, Bolgarije, Srbije, Grčije in Slovaške premišljeno snovali vsak korak pri nastajanju in razvoju programa za finančno pismenost Romov.

Opravili so raziskavo o potrebah romske populacije po finančni pismenosti in razvili 56-urni izobraževalni program, ki obsega module: Proračun gospodinjstva – načrtovanje vnaprej in pametna poraba denarja, Varčevanje za prihodnost, Razumno izposojanje ter Povečanje prihodkov. Program je oblikovan za mlade odrasle Rome, ki imajo pogosto višjo izobrazbo kot njihovi sorodniki in so bolj dovzetni za izobraževanje. Postajajo vedno bolj samostojni pri upravljanju svojih financ in so ključni akterji družbenih sprememb.

V projektu so nastala različna učna gradiva: priročnik za učitelja, delovni zvezek za udeleženca, didaktična igra Romonopoly, kurikulum programa itd. Gradiva imajo velik trajnostni potencial, saj so prevedena v vse partnerske jezike ter angleški jezik in so na voljo v tiskani kot tudi elektronski različici. Z določenimi prilagoditvami so primerna tudi za usposabljanje finančne pismenosti drugih ciljnih skupin.

V okviru 24-urnega usposabljanja so usposobili 14 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz institucij MO Novo mesto (osnovne šole, CSD, OZRK, LU), ki bodo v prihodnje lahko izvajali celoten program ali posamezne module, s čimer so poskrbeli za prenos znanj in gradiv na čim širši krog izvajalcev. V vseh partnerskih državah so program in gradiva pilotno preizkusili s ciljno skupino Romov. Pripravili pa so tudi video (v 7-ih jezikih) o nastanku specifičnega izobraževalnega programa s področja finančnega usposabljanja ter pripravili priporočila za nadaljnjo rabo projektnih rezultatov.

Na novinarski konferenci bosta sodelovali:
• Marjeta Gašperšič, Razvojno izobraževalni center Novo mesto (rezultati v preteklem letu in načrti za leto 2016)
• mag. Gabi Ogulin Počrvina, Razvojno izobraževalni center Novo mesto (projekt Finally)