franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: 150 let Narodne čitalnice v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.10.2015 20:09

23. oktobra so v novomeški knjižnici obhajali spomin na 150-letnico ustanovitve novomeške čitalnice, ki jo je ustanovni občni zbor potrdil 23. oktobra leta 1865.

Foto: KMJ (M.P.)

Novomeška čitalnica je bila ustanovljena kot druga na Dolenjskem, osem dni prej so namreč čitalnico ustanovili v Metliki.

Slovesnost so v knjižnici pripravili v Trdinovi čitalnici, ki je bila »čez in čez polna«, program, s katerim so pogostili obiskovalce, pa mikaven, kot vedno do sedaj.

Tako kot drugod na Slovenskem je bila tudi v Novem mestu čitalnica zbirališče narodno zavedne gospode in višjega uradništva. V čitalnici se je odvijalo kulturnopolitično, narodno in družabno življenje s prirejanjem tako imenovanih bésed, prireditev z igrami, petjem, recitacijami in veselic s plesi.

Nepozaben večer je otvorila Marinka Kren z novico, ki jo je 31. januarja leta 1866 zapisal dopisnik Novic. Pripovedovala je o prvi čitalniški bésedi, ki je bila šele januarja naslednje leto po ustanovitvi čitalnice. Takrat je namreč dobila primerne prostore za svojo dejavnost v gostilni Pri kroni na Glavnem trgu, kjer je bilo leta 1848 ustanovljeno tudi Slovensko društvo.

Uvodne besede k čitalniškemu večeru je dodal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, za nostalgično vzdušje pa sta pod mentorstvom profesorice Barbare Lotrič iz Glasbene šole Trebnje poskrbeli sopranistka Manca Kukenberger in pianistka, profesorica Taja Levstik.

V osrednjem delu večera je družbene razmere v drugi polovici 19. stoletja, ko so se na Slovenskem ustanavljale čitalnice, s posebnim poudarkom na ustanovitvi novomeške Narodne čitalnice in začetkih javnega knjižničarstva v Novem mestu podrobneje orisal dr. Aleš Gabrič.

Spomin na prvi čitalniški večer so sklenili z zaključnim delom govora prvega prečastitega predsednika čitalnice, dr. Rozine, ki je bil objavljen v Novicah davnega 7. februarja leta 1866.