nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Ribnica

FOTO & AVDIO: Tri tisoč evrov za sanacijo Prešernovega reliefa na Ramorjevi hiši v Ribnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.07.2016 19:24

Prizadevanja za sanacijo fasade te hiše potekajo že od leta 2000, vendar se v tem času na tem področju ni veliko spremenilo. Muzej Ribnica je lani poslal na Zavod za varstvo kulturne in naravne dediščine vlogo za strokovno mnenje s poudarkom nujnosti obnove reilefa Franceta Prešerna, zavedajoč se, da bi bilo čakanje na celovito obnovo fasade predolgo.



Na povezanost velikana slovenskega pesništva, Franceta Prešerna, z Ribnico opozarjata dve spominski tabli, na Štekličkovi hiši in v Parku kulturnikov. Tretja pesnikova podoba s svojo muzo je na Ramorjevi hiši, na Kolodvorski ulici. Muzejska stroka ocenjuje, da sta ti podobi izjemen pokazatelj časa oblikovanja narodove zavesti in življenja v Ribniškemu trgu, ki je s prihodom železnice , leta 1893, spremenil Kolodvorsko ulico v glavno vpadnico v trg. Temu primerno so tudi ob njem rasle ugledne stavbe, tudi Ramorjeva hiša.


 Na nevarnost propada Prešernove podobe na stavbi več let opozarjajo tudi stanovalci v njej. Pripravljeni so z lastnim vložkom pomagati, da ta neprecenljiva zapuščina povrne nekdanji blišč. Prisluhnila jim je tudi občina, ki bo primaknila tri tisoč evrov za urgentno sanacijo reliefa na Ramorjevi hiši, je dejala ribniški župan Jože Levstek.
V Muzeju Ribnica opozarjajo tudi na fresko Franceta Miheliča na stari Posojilnici , ki je prvo Miheličevo javno delo prepotrebno restavratorska posega.

Jože Levstek o fasadi