stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brežice, Dobova, Rigonce

FOTO: 'Ogled terena je nujen za razumevanje resnosti'

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2015 10:12

Poročali smo, da sta se v Posavju včeraj mudila predsednik države Pahor in predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Mahnič. Srečala st se s predstavniki organizacij, ki skrbijo za migrante, in se seznanila z njihovimi predlogi za izboljšanje razmer, pozneje sta si ogledala tudi razmere na terenu.

Popoldne je Rigonce in Dobovo obiskal predsednik države Borut Pahor. Pogovoril se je tudi z domačini iz Rigonc. Ti so mu zaupali, kako vsakodnevni prihodi tisočih migrantov v neposredno bližino vasi z manj kot 200 prebivalci vplivajo na njihova življenja.

Tako župan Ivan Molan kot predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič in predsednik države Borut Pahor so se zahvalili domačinom za strpnost in izredne napore prostovoljcev, policistov in vojakov, ki se trudijo obdržati situacijo pod nadzorom.

Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič pravi, da je ogled razmer na samem mestu nujen, saj podatki iz medijev niso dovolj. Glavna prioriteta v sedanji situaciji je pravočasen in primeren odvoz komunalnih odpadkov, ki ostajajo za kolonami migrantov, skrb za dezinfekcijo, pomoč skupine višegrajskih držav, tudi Nemčije in Avstrije ter čimprejšnja dodatna pooblastila vojski (policijska pooblastila). Za boljši nadzor migrantov pri prehodu meje je po mnenju poslanca Mahniča nujna postavitev ograje.

Izjemni napori vseh, ki sodelujejo pri obvladovanju razmer

Župan Ivan Molan je dejal, da je vesel vsakega obiska političnih odločevalcev na ravni države in višje, saj se ljudje zavejo resnične razsežnosti situacije šele z neposredno izkušnjo na terenu. Po besedah župana so stvari obvladljive zaradi nadčloveških naporov vseh vključenih v reševanje razmer –pripadnikov civilne zaščite, prostovoljcev Rdečega križa, Karitas, Adre in ostalih organizacij, ki so vključene v sistem, policistov in vojakov. Za strpnost se je zahvalil tudi domačinom, ki se vsak dan soočajo z izjemnimi razmerami. Vsi vlagajo izjemne napore, da državljani Slovenije, ki živijo le deset kilometrov stran od meje ne čutijo posledic migrantske krize.

Z begunci se v Sloveniji postopa humano in na urejen način

Ob zaključku spoznavanja razmer v občini je predsednik države Borut Pahor dejal, da od nedeljskega srečanja v Bruslju pričakuje dogovor držav vse od Nemčije do Grčije za skupen pristop k reševanju begunske krize. Če take moči in volje ne bo, pravi predsednik Pahor, bo Slovenija dolžna sprejeti nove ukrepe, s katerimi bo lahko zagotovila red in varnost ter primerno oskrbo beguncev. Slovenija ne bo čakala, da nove ukrepe najprej sprejmeta Avstrija in Nemčija. Na vprašanje, kdaj in katere ukrepe bo sprejela Slovenija v tem primeru, odgovarja predsednik Pahor, da jih bo morala sprejeti Vlada RS, predlog ukrepov pa bo pripravil Svet za nacionalno varnost.

Predsednik države Borut Pahor o razmerah in pričakovanju


Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič o konkretnih ukrepih


Brežiški župan Ivan Molan o ogledu terena